"Sugriežtintas leidimo išvažiuoti režimas prie Abchazijos ir Rusijos sienos, ir visiškai uždaryta išvažiuoti Abchazijos siena su Gruzija", - pranešė šaltinis separatistinio regiono jėgos struktūrose.

Abchazija sustiprino sienos su Gruzija apsaugą, sakė respublikos gynybos ministras Merabas Kišmarija.

Visame Abchazijos ir Gruzijos sienos ruože Galio rajone budi papildomo kariniai padaliniai, sakė jis.

"Valstybės sienos apsaugą taip pat sustiprino papildomos Rusijos pasieniečių pajėgos ir Abchazijos armijos padaliniai", - pažymėjo gynybos ministras. .

Pasak šaltinio Abchazijos jėgos struktūrose, pagrindinė įtariamųjų užpuolikų paieška vyksta kalnuotame miškų masyve Gudautos rajone.

Dėl pasikėsinimo į prezidentą visoje Abchazijoje paskelbtas sulaikymo planas, pranešė agentūrai "Interfax" Abchazijos VRM spaudos tarnyba.

Sustiprinti Abchazijos milicijos postai, tikrinamas automobilių transportas, ar nevežami ginklai, šaudmenys.

Kaip jau pranešta, pasikėsinimas į Abchazijos prezidentą įvykdytas 8 val. 25 minutės respublikos Gudautos rajone.

Pasak Respublikos vadovo oficialiojo atstovo Kristiano Džanijos, galingas sprogdinimo įtaisas buvo padėtas kelyje, kuriuo važiavo respublikos prezidento kortežas. Po sprogimo automobilių kolona buvo smarkiai apšaudyta iš granatsvaidžio ir kulkosvaidžio. Apsaugos darbuotojai paleido atsakomąją ugnį.

Per susišaudymą sužeisti du apsaugos karininkai, vienas valstybinės apsaugos tarnybos darbuotojas mirė. Vienas automobilių, į kurį pataikė granata, sudegė.

Po operacijos sužeistas apsaugos darbuotojas yra komos būklės, pažeisti jo galvos smegenų audiniai, pranešė ligoninės atstovas.

Kito sužeisto prezidento apsaugininko gyvybei pavojus negresia.

Pats prezidentas nenukentėjo ir šiuo metu yra darbo vietoje, sakė K.Džanija.

Kaip pranešė Kremliaus spaudos tarnyba, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas telefonu kalbėjosi su A.Ankvabu . Jis pareiškė savo paramą ir pasiūlė Rusijos pagalbą pasikėsinimui ištirti.

Tai jau šeštas pasikėsinimas į A.Ankvabą. Pirmą kartą jo automobilis buvo apšaudytas Suchumio prieigose praėjus dviem savaitėms, kai jis pradėjo eiti ministro pirmininko pareigas 2005 metais. Tą kartą A.Ankvabas nenukentėjo.

Antrąjį kartą jo automobilis buvo apšaudytas 2005 metų balandžio 1 dieną prie Suchumio rajono Ačadaro kaimo. Visureigyje buvo suskaičiuota 17 kulkų skylių, bet A.Ankvabas ir vėl nenukentėjo. Sužeistas į koją buvo lydinčio automobilio vairuotojas.

2007 metų liepos 9 dieną jo automobilis buvo apšaudytas iš granatsvaidžio pakeliui iš Gudautos į Suchumį. Granata pataikė į bagažinę. Politikas buvo lengvai kontuzytas, kelios skeveldros sužeidė jam nugarą.

Abchazijos teisėsaugos institucijos taip pat priskiria prie virtinės pasikėsinimų į A.Ankvabą ir incidentą, įvykusį 2007 metų birželio 21 dieną, kai jo automobiliui privažiuojant nuo Gudaupos prie Novyj Afono nugriaudėjo galingas sprogimas.

Sprogdinimo įtaisas tada detonavo, trenkus žaibui. Respublikos VRM pareiškė, kad tik per atsitiktinumą nebuvo įvykdyta diversija.

2010 metų rugsėjo 23 dieną nežinomi asmenys apšaudė iš granatsvaidžio A.Ankvabo giminaičių namą Gudautoje, kuriame jis gyveno pastaruosius kelerius metus. Sviedinys pataikė į kambarį, kur jis nakvojo. A.Ankvabui tada buvo sužeista koja ir ranka.