Kaltę dėl anuliuotų susitarimų, kurie buvo priimti per antrąjį susitikimą Minske, jis suvertė Ukrainos valdžiai, skelbia separatistų svetainė „Novorosija“.

A.Zacharčenkos teigimu, po Ukrainos valdžios veiksmų Minkso susitarimai laikomi anuliuotais.

„Jeigu Kijevas nesupranta pirmą, antrą kartą, supras trečią, ketvirtą kartą... Kiek reikės karinių veiksmų, tiek jų ir imsimės tam, kad Kijevas suprastų, ką reiškia susitikimai Minske ir kaip reikia su mumis kalbėtis. Jeigu Porošenka mano, kad jo kariuomenė tokia pajėgi, tai mes galime dar kartą užkurti pirmą, antrą, trečią „katilą“ ir šiuos „katilus“ kursime tol, kol jie supras...“, - pareiškė A. Zacharčenka.

Trečiadienį Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų lyderiai pagrasino pasitraukti iš paliaubų dėl pakeitimų įstatymuose, numatančiuose jų kontroliuojamiems regionams savivaldą.

Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis trečiadienį paskelbtame pareiškime teigia, kad priimtos pataisos susilpnino įstatymus, kuriais Donecko ir Luhansko sritims numatytas specialus statusas.

Pasak separatistų lyderių, jei Kijevas nepakeis pozicijos, jie yra pasirengę atnaujinti kovos veiksmus.

Ukrainos parlamentas antradienį priėmė du įstatymų projektus, numatančius didesnę autonomiją prorusiškų separatistų kontroliuojamiems rytiniams regionams.

450 vietų Aukščiausiojoje Radoje už abu įstatymų projektus, kuriuos pateikė prezidentas Petro Porošenka, balsavo daugiau nei 260 deputatų.

Šiuos teisės aktus griežtai sukritikavo ir separatistai, ir nacionalistai Kijeve.

„Šis įstatymas suteiks valdžią žmonėms, kurių rankos suteptos ukrainiečių krauju“, – per audringus debatus parlamente sakė buvusi premjerė, dabar Rados deputatė Julija Tymošenko.

Rados priimtų įstatymų pagrindu tapo dar pernai rugsėjį parengti teisės aktai dėl specialaus statuso suteikimo kai kurioms teritorijoms Donecko ir Luhansko srityse.

Antradienį priimtuose dokumentuose pirmą kartą nurodytos konkrečios teritorijos, kurioms bus suteikta savivalda ir kuriose rusų kalba turės pirmenybę prieš ukrainiečių kalbą.

Teisės aktuose taip pat išdėstytos sąlygos, kurios turi būti įgyvendintos, kad pakeitimai įsigaliotų.

Kijevas sako, kad pirmiausia separatistai turi surengti vietos rinkimus – jie turi vykti vadovaujantis Ukrainos įstatymais ir dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

„Ukrainos pozicija tokia, kad mes dirbsime su Donecko ir Luhansko atstovais, kurie bus išrinkti teisėtai ir pagal Ukrainos įstatymus... rinkimuose, kuriuos pripažins visas civilizuotas pasaulis“, – antradienį sakė prezidentas P.Porošenka.

„Jokių kitokių rinkimų Ukrainoje nebus“, – pridūrė jis.

Separatistų labiausiai netenkina sąlyga, kad specialų statusą jų kontroliuojamos teritorijos galės įgyti tik po legitimių vietos rinkimų.