Po kelis mėnesius sklandžiusių spėliojimų ji pasakė Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderiams esanti pasirengusi nešti partijos vėliavą per rinkimus, kurie turėtų vykti 2017-ųjų rugsėjį arba spalį.

A. Merkel ketina surengti spaudos konferenciją savo partijos štabe 18 val. Grinvičo (20 val.) Lietuvos laiku.

Manoma, kad daugelyje pasaulio sostinių šis sprendimas bus priimtas kaip stabilumo ženklas po šoko, kurį sukėlė britų sprendimas išstoti iš ES bei Donaldo Trumpo išrinkimas JAV prezidentu.

62 metų A. Merkel didžiausiai Europos ekonomikai vadovauja nuo 2005 metų. Šalyje nėra kadencijų apribojimo. Išrinkta dar vienai kanclerės kadencijai, kas, kaip rodo apklausos, yra tikėtina, A. Merkel susilygintų su savo mokytoju Helmutu Kohliu, kuris ėjo federalinio kanclerio pareigas 1989 metais, kai krito Berlyno siena.

Kai nėra aiškaus įpėdinio CDU vadovo poste, A. Merkel sprendimas yra palengvėjimas jos partijai.

A. Merkel atstovauja „stabilumui ir patikimumui audringais laikai, nes ji palaiko visuomenę sutelktą ir stoja prieš populistų per didelį supaprastinimą, – sakė CDY lyderės pavaduotoja Julia Kloeckner. – Ji yra už saikingumą ir centrizmą vietoj pigių antraščių“.

Nuspėjamumas ir stabilumas

A. Merkel – pastoriaus duktė – užaugo komunistinėje Rytų Vokietijoje ir yra populiari tarp vokiečių, kurie ją laiko atviru žmogumi ir saugiu pasirinkimu šiais nestabiliais laikais. Tačiau jos sprendimas įsileisti į šalį daugiau nei milijoną prieglobsčio prašytojų per praėjusius dvejus metus sumažino jos rėmėjų gretas.

Toks sprendimas taip pat sustiprino populistinės dešiniųjų pažiūrų partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), sukėlusias nerimą dėl imigracijos, pozicijas.

Tačiau stebėtojai sako, kad pastaruoju metu pasaulyje įvykę svarbūs politiniai įvykiai tradiciškai rizikos vengiančius vokiečius sugrąžins į A. Merkel glėbį.

„Visuomenės nuspėjamumo ir stabilumo poreikis rinkiminiais 2017 metais gali būti toks didelis, kad net ir susvyravusi parama A. Merkel kanclerystei galiausiai nepakenks jos sėkmei rikimuose“, – mano dienraštis „Die Zeit“.

Sekmadienį laikraštyje „Bild am Sonntag“ paskelbta apklausa rodo, kad daugiau kaip puse elektorato, 55 proc., norėtų, jog A. Merkel liktų kanclerės poste; rugpjūtį tokios nuomonės buvo 42 proc, apklaustųjų.