Vokietijoje, kuri šįmet susidūrė su rekordiniu pabėgėlių antplūdžiu, nuo metų pradžios buvo padegta daugiau nei 200 prieglobsčio prašytojų centrų. Paprašyta pakomentuoti šią situaciją, kanclerė sakė: „Tai nedaro garbės mūsų šaliai.“

A.Merkel įspėjo, kad plūstantys pabėgėliai taps gerokai rimtesniu galvos skausmu Europai už Graikiją ir euro stabilumą.

„Prieglobsčio klausimas gali tapti kitu didelio masto Europos projektu, kuriame parodysime, ar iš tiesų galime imtis bendrų veiksmų“, - sakė kanclerė visuomeninei televizijai ZDF.

Pasak A.Merkel, Vokietijai, kur, kaip tvirtina kai kurie pareigūnai, prieglobsčio prašytojų skaičius šiais metais gali perkopti 600 tūkst., ši problema ypač opi.

Tūkstančiai pabėgėlių priversti miegoti palapinėse, o pareigūnai sako, jog yra užversti prašymais suteikti prieglobstį. A.Merkel pabrėžė, jog tokia situacija „absoliučiai nepatenkinama“.

Ji paragino ES sudaryti sąrašą saugių kilmės šalių, kuriose piliečiams nekyla smurto ir persekiojimo pavojus.

Praėjusią savaitę Vokietijos vidaus reikalų ministras pareiškė, jog yra „nepriimtina“, kad 40 proc. prieglobsčio prašytojų šalyje yra atvykę iš Balkanų, pavadinęs tokią situaciją „Europos gėda“.

Iš 300 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį Vokietijoje, kurie buvo pateikti nuo metų pradžios, maždaug pusė yra iš žmonių, atvykusių iš šio Pietryčių Europos regiono, kuriam priklauso Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Bulgarija, Kroatija, Kosovas, Makedonija, Juodkalnija ir Serbija.

Berlynas ieško būdų, kaip sustabdyti tokių migrantų srautą, kad galėtų geriau pasirūpinti žmonėmis, plūstančiais iš tokių konflikto zonų kaip Sirija, Irakas bei Afganistanas.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) nurodė, kad žmonių, kurie dėl konfliktų ar krizių buvo priversti palikti savo namus, skaičius pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo pasiekė 50 mln., o labiausiai nukentėję yra sirai.