Pasiūlymas į ES atvykstantiems turkams panaikinti vizas buvo viena iš priemonių, turėjusių padėti įtikinti Turkiją suvaržyti per Egėjo jūrą plūstančių migrantų srautą. Vis dėlto mainais reikalaujama, kad Turkija, be kita ko, pakeistų terorizmą ir teroro aktus apibrėžiančius teisės aktus, kad nebūtų suimami žurnalistai ir akademikai. Ankara tai padaryti atsisako.

Po sekmadienį Kinijoje vykstančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo metu įvykusio susitikimo su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu A. Merkel pareiškė, kad jie nekalbėjo apie konkretų terminą, bet „sutarė, kad dar reikia daug padaryti“.

Vokietijos kanclerė išreiškė viltį, jog Turkija greitai panaikins draudimą Vokietijos įstatymų leidėjams aplankyti šalies karinį personalą vienoje Turkijos oro pajėgų bazėje.

Vokietijos ir Turkijos santykiai yra įtempti nuo birželio, kai Vokietijos parlamentas nubalsavo pripažinti prieš šimtmetį Osmanų imperijos laikais turkų vykdytas armėnų žudynes genocidu.

Dėl to Turkija uždraudė Vokietijos parlamento nariams lankyti Turkijos Indžirliko oro pajėgų bazėje tarnaujančius vokiečių karius, dalyvaujančioje kampanijoje prieš džihadistų „Islamo valstybė“ Sirijoje bei Irake.

Vokietijos naujienų agentūra DPA skelbia, kad A. Merkel artimiausiomis dienomis tikisi „teigiamų naujienų“ šioje srityje. Be to, penktadienį Vokietijos vyriausybė pabrėžė, kad parlamento rezoliucija dėl armėnų genocido nėra teisiškai įpareigojanti.