A. Hitleriui miesto garbės piliečio vardas buvo suteiktas ir ketvirtajame pagal dydį Lenkijos mieste Vroclave. Vietos valdžia teigia, kad 1933 metais ir iki jų, kai nacių lyderiui buvo suteikti šie titulai, Ščecinas priklausė Trečiojo reicho jurisdikcijai. Kitaip tariant, jame galiojo vokiečių įstatymai, o Lenkijos įstatymai nieko nereiškė, rašo newsru.com.

„Nieko nereiškia jie ir šiandien, bent jau žiūrint teoriškai. Išvada: kaip galima anuliuoti užsienio valstybės administracinį sprendimą?“, – Lenkijos laikraštį citavo italų leidinys „Corriere della Sera“.

Tuo tarpu J. Stalinui garbės piliečio titulai po karo buvo suteikti daugelyje Europos miestų, įskaitant ir Vroclavą. Jis buvo Sovietų Sąjungos gruzinas, o ne vokietis, ir, kaip rašo „Rzeczpospolita“, „nepakluso nei vokiečių, nei pačių sovietų įstatymams, o tik pačiam sau“.

Norint atšaukti jam suteiktą garbės piliečio vardą, nereikėtų kištis į kitų valstybių teisėtvarką, pažymi straipsnio autorė Anna Vojda. Tačiau, jos teigimu, kažkodėl niekas nenori „suvesti sąskaitų su J. Stalino demonais“.