JAV diplomatijos vadovas, viešintis Saudo Arabijoje, turėjo „produktyvų“ valandos trukmės pokalbį telefonu su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi, sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Mūsų žinia buvo ta, kad jo manymu, mūsų bendras interesas yra sustabdyti konflikto plitimą, – M. Milleris sakė žurnalistams A. Blinkeno lėktuve, skrendančiame iš Rijado į Abu Dabį. – Jis mano, kad būtų naudinga, jei Kinija pasinaudotų savo įtaka“.

Kinija palaiko šiltus santykius su Iranu, kurio klerikalinė vadovybė remia ir „Hamas“ – Gazos Ruožą kontroliuojančią palestiniečių islamistų grupuotę, kuri prieš savaitę surengė šiurpų išpuolį Izraelio teritorijoje, ir „Hezbollah“ – Libano kovotojų grupuotę, galinčią atidaryti antrą frontą prieš Izraelį.

Wang Yi savo ruožtu sakė, kad JAV turėtų „vaidinti konstruktyvų ir atsakingą vaidmenį, kad klausimas būtų kuo greičiau būtų grąžintas į politinio sprendimo kelią“, sakoma Kinijos URM paskelbtame pranešime.

Jis pridūrė, kad Pekinas ragina „kuo greičiau sušaukti tarptautinį taikos susitikimą, kuris padėtų pasiekti platų sutarimą“. „Fundamentalus Palestinos klausimo sprendimo būdas – įgyvendinti „dviejų valstybių sprendimą“, – sakė Wang Yi.

Oficialiuose Kinijos pareiškimuose dėl konflikto, kuriuose smerkiamas smurtas, „Hamas“ konkrečiai neįvardijama, todėl kai kurie Vakarų pareigūnai juos kritikavo ir teigė, kad jie yra per silpni.

JAV laiko Kiniją pagrindine savo pasauline varžove, bet abi didžiosios valstybės stengiasi stabilizuoti savo santykius, o birželio mėnesį A. Blinkenas lankėsi Pekine.

M. Mileris sakė, kad Artimieji Rytai yra pavyzdys sričių, kuriose abi galybės galėtų veikti kartu.

Telefoninio pokalbio metu taip pat buvo aptarti Kinijos ir JAV santykiai, kurie pastaraisiais metais buvo labai įtempti dėl įvairių opių prekybos ir geopolitinių klausimų.

Tačiau Wang Yi užsiminė, kad esama teigiamų ženklų. „Kinija ir JAV neseniai turėjo seriją aukšto lygio kontaktų, ir atrodo, kad dvišaliai santykiai nustojo smukti žemyn ir stabilizuojasi, – sakė Kinijos ministras. – (Tai) palankiai įvertino abiejų šalių žmonės ir tarptautinė bendruomenė“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją