Pastaraisiais metais Katalikų bažnyčią palieka vis daugiau vokiečių. 2023 m. pasitraukė 522 821 narių, tai nustelbė ankstesnį rekordą vos prieš metus, kai bažnyčią paliko 359 338 žmonės.

„Katalikų bažnyčia miršta kankinančia mirtimi visuomenės akyse“, – dpa sakė Thomas Schülleris, Miunsterio universiteto katalikų kanoninės teisės ekspertas ir akylas Vokietijos katalikų bažnyčios stebėtojas.

Jau 2022 m. pradžioje buvo akivaizdu, kad dramatiškas narių pasitraukimas iš Katalikų bažnyčios Vokietijoje ir toliau spartės.

Žmonių, oficialiai paliekančių bažnyčią, skaičius smarkiai išaugo praėjusių metų sausį, kai buvo paskelbta ataskaita apie seksualinės prievartos atvejus Miuncheno ir Freisingo arkivyskupijoje.

Ataskaita sukėlė klausimų apie tai, kaip velionis popiežius emeritas Benediktas XVI, anksčiau ėjęs arkivyskupo pareigas, tvarkė pranešimus apie prievartą. Įtarimai dėl melagingų pareiškimų apie prieštaringai vertinamą Kelno kardinolą Rainerį Marią Woelkį - antradienį Vokietijos policija surengė reidą į jo biurą - ir teisiniai ginčai dėl žalos atlyginimo nukentėjusiems nuo išnaudojimo Kelne ir Traunšteine Aukštutinėje Bavarijoje pernai vyravo žiniasklaidos antraštėse.

Registruoti Vokietijos katalikų bažnyčios nariai, taip pat dauguma protestantų konfesijų ir kai kurios kitos religinės bendruomenės turi mokėti vyriausybės renkamą papildomą mokestį, iš jo remiama bažnyčia.

Pasak Th. Schüllerio, katalikų pasitraukimą iš bažnyčios spartina daugelis priežasčių, tačiau Kelne kilęs skandalas sukūrė „verpetą, įtraukusį visas kitas vyskupijas ir net protestantų bažnyčias“.

Pagrindinės protestantų bažnyčios Vokietijoje taip pat praranda vis daugiau narių. 2022-aisiais iš Vokietijos evangelikų bažnyčios pasitraukė maždaug 380 tūkst. žmonių, daugiau nei ankstesniais metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją