„Esame čia, jog šiam korumpuotam režimui parodytume, jog vis dar esame ir kad tęsime (pasipriešinimą) iki savo mirties“, – agentūrai dpa sakė vienas protestuotojas. Kitas kalbėjo: „Pasaulis paliko mus vienus. Esame čia, jog parodytume, kad tęsime, kol nuversime tironą B. al Assadą“.

Demonstracijos vyko ir kituose miestuose. Asase Sirijos šiaurėje tūkstančiai žmonių į protestą susibūrė po penktadienio pamaldų. Jie reikalavo įgyvendinti ankstesnius revoliucijos tikslus, sakė vienas dalyvių. Tarp jų yra Sirijos režimo nuvertimas ir demokratinės valstybės sukūrimas. Protestuotojai taip pat reikalavo informacijos apie daugelio kalinių vyriausybės kalėjimuose likimą.

Konfliktas Sirijoje prasidėjo 2011 m. kovo viduryje protestais prieš prezidento B. al Assado vyriausybę. Saugumo pajėgos juos malšino jėga. Galiausiais viskas peraugo į pilietinį karą, į kurį įsitraukė ir užsienio kariuomenės bei džihadistai iš užsienio.

Šiandien šalis yra susiskaldžiusi. B. al Assadas, padedamas savo sąjungininkių Rusijos, Irano ir Libano „Hezbollah“ kovotojų, vėl kontroliuoja du trečdalius šalies. Šiaurės vakarinės dalies kontrolė priklauso opozicinėms jėgoms. Politinio konflikto sprendimo nematyti. Jungtinių Tautų (JT) skaičiavimu, iki šiol kare žuvo daugiau kaip 300 000 žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją