Naujasis koronavirusas, kuriuo taip pat užsikrėtė šimtai kitų žmonių, kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminį kvėpavimo takų sindromą (SARS), 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Kaip ir SARS sukėlėjas, naujasis virusas gali būti perduodamas žmonių žmonėms, per kvėpavimo takus.

Ketvirtadienį saugumo pajėgos saugojo įėjimus į Uhano traukinių stotį, o mieste susidarė automobilių spūstys, nes nemažai žmonių panoro išvažiuoti, valdžios pareigūnams nusprendus uždaryti 11 mln. gyventojų turintį miestą, kad neplistų naujas mirtinas virusas.

Į traukinių stotį žmonės plūdo iki paskutinės minutės, tačiau buvo įleidžiami tik bilietus į paskutiniuosius traukinius įsigiję asmenys. Beveik visi gyventojai dėvėjo kaukes.

Policininkams, greitojo reagavimo būrio pareigūnams ir sukarintų pajėgų nariams išsidėsčius prie Uhano traukinių stoties, 10 val. įėjimai buvo užtverti metaliniais barjerais, o bejėgiai žmonės malėsi priekyje.

Bilietus į vėlesnius traukinius užsisakę asmenys negalėjo patekti į stotį. Kai kurie iš jų skundėsi, kad nebuvo įspėti apie terminą ir neturi kur eiti.

Uhano geležinkelio stotis buvo beveik tuščia: matėsi tik darbuotojai ir keliolika keleivių su kaukėmis, laukusių taksi, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

„Tie, kurie ignoruos įspėjimą, bus baudžiami pagal galiojančius įstatymus ir reglamentus“, – buvo nurodyta pranešime.

Ketvirtadienį iš miesto nusidriekė ilga automobilių virtinė.


Remiantis „The Paper“ padarytomis nuotraukomis, teisėsaugos pareigūnai matavo kai kurių vairuotojų kūno temperatūrą.

Perskaitę naujieną apie miesto uždarymą, kai kurie Uhano gyventojai vos „sulaikė ašaras“ ir tvirtino, kad jų šeimos narių gyvybėms „nuolat gresia pavojus, be to, padaugėjo patyčių internetu atvejų“, skelbia „The Telegraph“.

„Mes sąmoningai vengiame eiti į lauką, kruopščiai naudojame dezinfekavimo priemones ir dėvime kaukes, – socialiniame tinkle parašė vienas naudotojas. – Tačiau trūksta maisto ir dezinfekavimo priemonių, mums reikia daugiau išteklių. Tikimės, jog visi supras, kad jaučiamės taip, tarytum atėjo pasaulio pabaiga. Mums tikrai reikalinga pagalba.“

Keletas Uhano gyventojų papasakojo „Reuters“, kad žmonės skuba kaupti atsargas. Dideliuose prekybos centruose knibždėte knibžda pirkėjų, o daugelis lentynų, kuriose paprastai būna išdėliotos tokios prekės kaip mėsa, daržovės ir greitai paruošiami makaronai, yra tuščios.

„Visi perka kaip pamišę“, – tvirtino vienas „Weibo“ naudotojas, rodydamas nuotrauką, kurioje užfiksuota ilga eilė prie kasos.

Socialiniuose tinkluose žmonės skundžiasi augančiomis daržovių ir kitų maisto produktų kainomis.

„Niekas neprieštarauja Uhano izoliavimui, tačiau jo gyventojams reikia leisti normaliai valgyti ir gyventi“, – nurodė kitas socialinės platformos „Weibo“ naudotojas.

Paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti didžiulės eilės degalinėse. Vienas miesto gyventojas teigė laukęs valandą, kad galėtų užsipilti degalų.

Kinijoje kilusio naujo, į SARS sukėlėją panašaus koronaviruso protrūkio aukų padaugėjo iki 17 žmonių, trečiadienį pranešė valstybinė televizija.

Protrūkio epicentras yra centrinėje Kinijos dalyje esantis Uhano miestas, kur pareigūnai aktyviau tikrina žmonių temperatūrą oro uoste, geležinkelio stotyse ir greitkeliuose. Mieste buvo atšauktas svarbus Naujųjų metų renginys, kuriame paprastai dalyvauja šimtai tūkstančių žmonių.

Koronavirusas sukėlė nerimą dėl savo panašumo į ūminį kvėpavimo takų sindromą (SARS), 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

Kaip rodo naujausi duomenys, naująja infekcija jau užsikrėtė mažiausiai 444 žmonės visoje Kinijoje, daugiausia Uhane.

Anksčiau buvo skelbta apie devynių pacientų mirtis; visos jos užregistruotos centrinėje Hubėjaus provincijoje, kurios sostinė yra Uhanas.

Užsikrėtimo naujuoju koronavirusu, sukeliančiu plaučių uždegimą, pirmieji atvejai užfiksuoti gruodį Uhane. Kaip pranešama, numanomas pirminis protrūkio židinys yra šiame mieste veikiantis jūrų gėrybių turgus.

Du užsikrėtimo šiuo virusu atvejai buvo nustatyti Honkonge, dar du – Tailande, po vieną – Makao, Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Jungtinėse Valstijose. Singapūre dėl galimo užsikrėtimo hospitalizuoti septyni asmenys.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį atidėjo sprendimą dėl to, ar skelbti tarptautinę nepaprastąją padėtį. Tai reta priemonė, naudojama tik didžiausių protrūkių atvejais.

Nepaprastųjų situacijų komitetas vėl susirinks ketvirtadienį. Jo pirmininkas Didier Houssinas sakė, kad ekspertų nuomonės dėl tarptautinės nepaprastosios padėties skelbimo išsiskyrė.

PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad reikia „daugiau informacijos“, bet taip pat gyrė Kinijos „labai, labai griežtas priemones“.

„Griežtais veiksmais jie ne tik kontroliuos protrūkį savo šalyje, bet taip pat iki minimumo sumažins šio protrūkio išplitimo tarptautiniu mastu tikimybę“, – sakė PSO vadovas, paklaustas apie Uhano transporto uždarymą.