Šimtai indų išėjo į Naujojo Delio gatves pagerbti mirusiosios atminimo. Policija pranešė, kad suimti šeši su išpuoliu susiję vyrai, jiems pateikti kaltinimai žmogžudyste.

Pastaraisiais metais Naująjį Delį praminė Indijoje išprievartavimų sostine. Per tą laiką mieste pranešta apie daugiau nei 560 išprievartavimų, o ir visoje šalyje išplitęs smurtas prieš moteris, jis turi gilias šaknis.

Galima išskirti 10 esminių priežasčių, kodėl Indijoje įsišaknijusi seksualinė prievarta prieš moteris.

Spauskite ant nuorodų apačioje, kad sužinotumėte 10 priežasčių, kodėl Indijoje egzistuoja seksualinė prievarta.

Tyrimai rodo, jog moterys labiau linkusios pranešti apie seksualinius nusikaltimus policininkėms, jei jų yra. Indijoje dėl istorinių priežasčių kur mažiau policininkėmis dirbančių moterų nei kitose Azijos valstybėse.

Naujajame Delyje tik 7 proc. policijos darbuotojų sudaro moterys, joms dažnai skiriamos nereikšmingos pareigos ir jos nepatruliuoja gatvėse, rašo „Times of India“. Iš 161-os nuovados Delyje tik vienoje dirba pareigūnė policininkė.

Kai moterys praneša apie išprievartavimą policininkams (vyrams), dažnai sulaukia patyčių.

„Policininkai nesutiko registruoti skundo, vietoje to klausinėjo mano sesers tokių vulgarių smulkmenų, kad tai prilygo dar vienam išprievartavimui, – pasakojo nusižudžiusios išprievartautos merginos sesuo leidiniui „The Washington Post“. – Nebuvo policininkės, vien tik vyrai. Sesuo verkė ir vis klausė: „Ar klausinėtumėte tokių dalykų, jei būčiau jūsų sesuo?“

Po žiauraus incidento ir aukos mirties, Delio policija pranešė dėsianti pastangų, kad įdarbintų policijoje daugiau moterų.

Šią savaitę pasirodžiusiame pelno nesiekiančios organizacijos „Brookings Institution“ rašoma, jog Indijoje per mažai eilinius piliečius saugančių policininkų, kas nepasakytina apie elitą, o dirbantiesiems trūksta žinių ir įrangos, renkant įrodymus ir tiriant nusikaltimus.

„Delyje – didžiausios policijos pajėgos iš visų pasaulio sostinių – 84 000 policininkų. Tačiau tik trečdalis skirti patruliuoti <...>, likusieji saugo politikus, aukštas pareigas užimančius biurokratus, diplomatus ir kitą elitą. Kaip rašo „Times of India“, 200 piliečių tenka vienas pareigūnas, o vienam svarbiam asmeniui tenka 20 policininkų“, – rašoma straipsnyje.

Yra tendencija galvot, kad seksualinio smurto aukos pačios kažkokiu būdu jį išprovokavo. 1996 m. atlikus Indijos teisėjų apklausą, 68 proc. respondentų pareiškė, kad provokuojami drabužiai – kvietimas prievartautojui.

Po žiauraus išprievartavimo ir aukos mirties vienas teisėsaugininkas dėl padidėjusio seksualinio priekabiavimo pasiūlė uždrausti privačiose mokyklose uniformas su sijonais.

„Reuters TrustLaw group“ šių metų duomenimis, Indija – prasčiausia šalis gyventi moterims iš dalies todėl, kad čia smurtas šeimoje prieš moteris laikomas savame suprantamu.

2012 m. UNICEF ataskaitoje rašoma, jog 57 proc. Indijos vaikinų ir 53 proc. paauglių merginų įsitikinę, kad žmonos mušimas pateisinamas. O neseniai atlikto tyrimo apie šeimas duomenimis, nemenkas procentas vyrų mušamų moterų dėl kaltina save.

Indijoje moterys nėra saugios viešose vietose. Gauja išprievartavo merginą autobuse. Netgi šalies teisėsaugininkai teigia, kad moterims viešose vietose gali būti nesaugu. Daugelis gatvių menkai apšviestos, trūksta moterų tualetų, rašoma Indijos Moterų ir vaikų socialinės apsaugos ministerijos neseniai išplatintoje ataskaitoje.

Vartojančios alkoholį, rūkančios ir vaikštančios į barus moterys Indijoje laikomos žemos moralės. Kaimų klanų tarybos teigia, jog pastaruoju metu padaugėjo išprievartavimų, nes moterys kalba mobiliaisiais telefonais ir vaikšto į turgų.

Apžvalgininkų teigimu, jei moteris viešoje vietoje užgaulioja žodžiais ar veiksmais, praeiviai dažniausiai vengia konflikto ir nesikiša. Taip yra iš dalies todėl, kad daugelis laiko kaltininkėmis aukas.

Problemą gilina ir vyrai politikai – jų pareiškimai pateisina prievartautojus arba juodina palaikančiuosius prievartautojų aukas.

Neseniai politikas Anisuras Rahmanas paklausė vienos ministrės, kokio atlygio ji pageidautų, jei būtų išprievartauta. O Indijos prezidento sūnus neseniai atsiprašė už tai, kad išvadino protestuotojas prieš neseniai Delyje įvykdytą nusikaltiną išsidažiusiomis moterimis, kurios iš šokių patraukė į demonstracijas, rašo „Associated Press“.

Neseniai Indijoje nusižudė 17 m. mergina, kuri buvo išprievartauta visos gaujos, nes policininkai spaudė ją atsiimti kaltinimus ir ištekėti už vieno užpuoliko.

Kaimo vyresnieji ir vietinės tarybos dažnai ragina prievartautojų aukas eiti į kompromisą – atsiimti kaltinimus ar netgi tekėti už prievartautojo. Tokiais kompromisais siekiama išlaikyti santarvę tarp šeimų ar klano grupių. Be to, merginos ištekėjimo perspektyvos daugumai atrodo svarbesnės, nei prievartautojo nubaudimas.

Indijos teismų sistema be galo vangi. Taip yra iš dalies dėl, kad trūksta teisėjų.

Milijonui gyventojų Indijoje tenka 15 teisėjų, na o Kinijoje – 159.

Kartą vienas Delio Aukščiausiojo Teismo teisėjas paskaičiavo, kad reikėtų 466 metų vien sostinėje užsigulėjusioms byloms išspręsti.

Iš prievartautojų, apie kuriuos pranešama policijai, daugiausia 26 proc. sulaukia bausmės.

Be to, nėra įstatymais apibrėžtų bausmių už seksualinį priekabiavimą, kuris eufemistiškai vadinamas Ievos kibinimu.

Pasiūlyto naujo įstatymo dėl seksualinės prievartos priėmimas atidėtas septyneriems metams.

Veikiausiai svarbiausia priežastis yra žemesnis moters statusas Indijos visuomenėje. Neturtingoms šeimos, kurioms tenka mokėti ištekančioms dukterims kraitį, mergaitės gali tapti našta.

Indijoje gyvena daugiau vyrų, nei moterų, o atotrūkis – didžiausias pasaulyje. To priežastis – mergaičių žudymas dar įsčiose ir jau gimus.

Nuo pat vaikystės berniukai jaučiasi pranašesni už seserys, turi daugiau galimybių mokytis ir siekti karjeros.

Pastaruoju metu Indijos politikai pasiūlė daug galimų kovos su seksualine prievarta priemonių. Tačiau vargu ar jos sumažins moterų diskriminaciją policijos nuovadose, jei ji prasideda nuo lopšio.