Pateikiame 10 įdomių faktų iš ataskaitos apie O. bin Ladeno sunaikinimo operaciją ir tai, kaip jis gyveno iki jos, skelbia „The Guardian“.

Norėdami skaityti toliau, spauskite ant rodyklės, rodančios į dešinę.


10 metų trukęs O. bin Ladeno gyvenimas Pakistane - nemenkas akmuo į Pakistano žvalgybos daržą. Vadinamoji Abotabado komisija nusprendė, jog pagrindinė priežastis, kodėl „al Qaedos" vadas tiek laiko niekieno netrukdomas gyveno praktiškai pareigūnų panosėje, ne sąmokslas, o žvalgybos agentūrų „aplaidumas ir kompetencijos trūkumas".

Tačiau negalima atmesti tikimybės, jog teroristas galėjo sulaukti ir palaikymo iš „oficialiųjų žvalgybos žinybų struktūrų pašalės".


Vienas Pakistano kelių policijos pareigūnas labiausiai ieškomo teroristo pasaulyje medžioklę užbaigti galėjo iš karto po 2001 metų. Prieš O. bin Ladenui ir jo šeimai persikeliant į namus Abotabado mieste, „al Qaedos" vadas gyveno Svate - regione, esančiame į šiaurę nuo Islamabado, kuris tuomet dar buvo gausiai lankomas turistų.

Kartą, teroristui keliaujant kartu su dviem patikimais parankiniais, jų automobilį dėl viršyto leistino greičio sustabdė kelių policija. O. bin Ladeno žmogus „reikalą labai greitai sutvarkė". O. bin Ladenas, tais laikais skusdavęsis barzdą, lyg niekur nieko pratęsė kelionę.


Griaunamas Osamos bin Ladeno namas

O. bin Ladenas puikiai suprato, jog turi slėptis nuo JAV žvalgybos palydovų. Jau daug kalbėta apie CŽV patirtus sunkumus, aiškinantis, ar aukštas vyras, vaikščiojantis namų kieme, tikrai yra „al Qaedos" vadas. Teroristas netgi buvo įpratęs lauke slėptis po vynuogėmis apaugusiomis medinėmis grotelėmis.

Viena iš O. bin Ladeno žmonų, išgyvenusi operaciją namuose ir apklausta tyrėjų komisijos, atskleidė ir dar vieną sutuoktinio maskavimosi technologiją: lauke teroristas nesiskirdavo su plačiabryle kaubojiška skrybėle.

Osama bin Ladenas

O. bin Ladenui nereikėjo prabangos. Prieš persikeldamas į Abotabadą, teroristas teturėjo vos šešis nacionalinius Pakistano rūbus - ilgus marškinius, dar vadinamus shalwar qameez: tris vasarai ir tris žiemai. Jis taip pat teturėjo vieną švarką ir du megztinius.Namuose daiktų taip pat būta įtartinai mažai, tad atsirado vietinių Abotabado gyventojų, tyrėjams pareiškusių, jog O. bin Ladenas šiuose namuose greičiausiai pabuvęs tik trumpai, galbūt nuolat migravęs iš vienos vietos į kitą.


Pakistaną vargina neįgalios valdžios sindromas. Ataskaitos autoriai eilinį kartą įvardijo jau seniai žinomas problemas: Pakistano institucijoms trūksta kompetencijos, jos neįgalios veiksmingai dirbti. Didžiausią nerimą kelią dosniai finansuojamos Pakistano karinės žvalgybos agentūros nenoras dalintis svarbia žvalgybine informacija su policija. Buvęs žvalgybos vadovas Ahmadas Shuja Pasha komisijai prisipažino: „Esame jei ne žlugusi, tai bežlunganti valstybė".


Vaikų gyvenimas buvo ne rožėmis klotas. Nors jiems ir buvo draudžiama iškelti koją iš namų, O. bin Ladenas labai stengėsi džiuginti savo anūkus, ragindamas varžytis tarpusavyje, kurio daržo lysvė duos didžiausią derlių.

Mažiau teroristų vadas bendravo su savo parankinių vaikais. Gali būti, jog nuo jų buvo slepiama, kas iš tikrųjų yra O. bin Ladenas. Jiems buvo paaiškinta, kad šitas dėdė niekada neina į turgų, nes paprasčiausiai neturi pinigų pirkiniams.

Laikui bėgant, vaikai jį pradėjo vadinti Miskeen Kaka - vargšu dėde. Teroristo priedanga vos nevirto niekais, kai vieno iš dviejų parankinių vaikas jį pamatė per televizorių. Savaime suprantama, televizorius tapo draudžiama pramoga.


Abotabade gyvena daug karių ... ir teroristų. Miestas dažnai vadinamas kariniu miesteliu, nes jame veikia Pakistano karo akademija.

Tyrimo išvadose jis minimas ir kaip teroristų mėgstama vieta. Vienas vietos gyventojams tyrėjas sakė, jog mieste teroristiniai išpuoliai nevykdomi vien dėl to, kad jame gyvena tiek daug maištininkų šeimų.Vienas iš „al Qaedos" vyresniųjų, Abu Farajas al-Libi, augo vos už daugiau nei kilometro nuo O. bin Ladeno namų. Vienas iš Balio sprogdintojų - Umaras Patekas - 2001 metų sausį buvo sulaikytas būtent Abotabade. Ataskaitoje teigiama: labai tikėtina, jog jam talkino tas pats „al Qaedos" tinklas, padėjęs ir O. bin Ladenui. Anot specialistų, U. Pateko apklausa tikrai turėjusi suteikti vertingos informacijos šalies žvalgybai.


Osama bin Ladenas

O. bin Ladenas nemokėjo nuosavybės mokesčių ir nepaisė vietos statybų reikalavimų. Namas Abotabade buvo įsigytas pasinaudojus suklastotu asmens dokumentu, trečiasis pastato aukštas prilipdytas neteisėtai, o gyventojai nemokėjo jokių mokesčių.

Tyrėjų komisijos nuomone, visi šie faktai neabejotinai turėjo atkreipti pareigūnų dėmesį. Vietos pareigūnai ir vėl kaltinami aplaidumu, korupcija ir darbuotojų trūkumu.Ataskaitoje rašoma: „O.bin Ladenui arba pasisekė nesusidurti nei su vienu savo darbą sąžiningai atliekančiu pareigūnu, arba vietos valdžia visiškai supuvusi".


JAV kariai

Pakistano žvalgyba labai nepasitiki kolegomis iš Amerikos. Buvęs Pakistano žvalgybos agentūros vadovas garsiai išsakė, ką Pakistano karinės žvalgybos agentūra mano apie darbą su amerikiečiais.Anot A. S. Pashos, pagrindinis CŽV uždavinys buvo bet kokia kaina „Pakistano karinės žvalgybos agentūrą paskelbti teroristine organizacija". Jis nemanąs, kad CŽV atsisakė dalintis informacija su Pakistano pareigūnais dėl pasitikėjimo kolegomis trūkumo. Jie tiesiog norėjo sumenkinti Pakistano indėlį sunaikinant labiausiai pasaulyje ieškomą vyrą.


Manoma, jog amerikiečiai Pakistane turėjo savo žmonių, kurie padėjo JAV specialiųjų pajėgų sraigtasparnius atvesti prie namo. Ataskaitoje kalbama apie „įtartiną veiklą". Pavyzdžiui, buvo iškirsti medžiai, kad sraigtasparniams būtų patogiau priartėti.Taip pat greta O. bin Ladeno būsto buvo išnuomotas namas JAV Tarptautinio vystymosi agentūros darbuotojams. Prieš pat operaciją buvo pastebėti iš JAV ambasados Islamabade į Abotabado pusę judantys automobiliai.