Švedų tautybės asmuo, kurio tapatybė neatskleidžiama, buvo perkeltas į JAV karinę bazę Kubos Gvantanamo įlankoje, agentūrai AFP teigė URM atstovas spaudai Goesta Grassmanas. "Vyras buvo sulaikytas Afganistane kartu su grupe kitų įtariamų "Al Qaeda" narių", - sakė G.Grassmanas.

Jis atsisakė atskleisti įtariamojo švedo sulaikymo detales, tačiau užsiminė, jo penktadienį JAV valstybės departamentas apie areštą informavo Švedijos ambasadą Vašingtone. Švedijos ambasados pareigūnai Vašingtone paprašė leisti susitikti su sulaikytuoju, pridūrė jis.

Vis didėjant tarptautiniam bendruomenės susirūpinimui dėl elgesio su Gvantanamo įlankoje laikomais belaisviais, Švedijos užsienio reikalų ministrė Anna Lindh išplatintame pareiškime išreiškė viltį, jog su įtariamu švedu bus elgiamasi humaniškai bei laikantis tarptautinių susitarimų.

Savaitgalį išplatintose fotografijose užfiksuoti JAV karinėje bazėje laikomi "Al Qaeda" ir Talibano nariai su antrankiais ir užrištomis akimis. Vašingtonas atsisakė pripažinti sulaikytuosius karo belaisviais.

"Terorizmas be jokių abejonių reikalauja ypatingų priemonių. Visi humaniški ir žmogaus teisių įstatymai yra skirti taikyti ypatingomis aplinkybėmis. Ir kovojant su terorizmu būtina gerbti tarptautinę teisę bei žmogaus teises", - sakė A.Lindh.