Šie penkiolika skausmo ir kančių mėnesių suteikia mums galimybę patobulinti savo darbą daugelyje sričių. Pandemija atskleidė daug sunkumų dirbant pagal galiojančias taisykles ir parodė, kad reikia lankstesnių priemonių. Mūsų institucijos taip pat turi pagerinti savo darbą, kad demokratinė sistema galėtų veiksmingiau spręsti šiandienos problemas.

Tai suprasdami, Europos Parlamento (EP) nariai pradėjo diskusiją apie tai, kaip reikėtų reformuoti šią instituciją ir jos veiklos metodus, pagerinti teisėkūros darbą ir vidaus darbo organizavimą, patobulinti plenarinių sesijų ir komitetų vaidmenį, taip pat tarptautinę Parlamento veiklą. Svarbiausias klausimas yra Parlamento ir piliečių santykiai, visų pirma siekis paskatinti dalyvavimą, iniciatyvą ir skaidrumą.

Mums reikia idėjų prieš imantis veiksmų dėl reglamentų ir nuostatų. Todėl iki liepos pabaigos penkios EP darbo grupės, kurioms vadovauja tiek jauni, tiek labiau patyrę Parlamento nariai, dalyvaujant frakcijoms parengs pasiūlymus dėl Parlamento ateities vizijos. Darbas vyks „iš apačios į viršų“, pasitelkiant interaktyvią platformą, per kurią visi galės pateikti komentarų, o rudenį bus surengta bendra diskusija, per kurią bus patvirtintas reformų dokumentas, kurį svarstysime antroje kadencijos pusėje.

Didžiulį susirūpinimą kelia tai, kad autoritarinės sistemos visais įmanomais būdais siekia įrodyti, kad jos veikia geriau ir veiksmingiau. Turime ryžtingai atsakyti į šį iššūkį. Demokratija yra trapi, todėl neturime būti abejingi tam, kas vyksta aplinkui. Nenorime nusigręžti nuo demokratijos, tačiau turime ją apsaugoti atnaujindami savo taisykles, institucijas ir siūlydami naujus dalyvavimo būdus.

Tikiuosi, kad nacionaliniai parlamentai taip pat iš naujo įvertins savo veiklą, nes COVID-19 padėjo mums suprasti, jog Europos Sąjunga nėra vien Briuselio institucijos. Valstybių ir regionų aspektai daro esminį poveikį Bendrijos veikimui. Tik pagalvokime, koks svarbus buvo regionų ir vietos valdžios institucijų atsakas į pandemiją. Visos šios institucijos yra europinės dimensijos dalis. Ir jei visi įvertinsime savo vaidmenį, galėsime pertvarkyti savo veiklą, padaryti ją mažiau biurokratišką ir labiau decentralizuotą.

Europos Parlamentas nusprendė nebelaukti ir veikti be jokių tabu. Esame tikri, kad mums pavyks pagerinti savo institucijų veiklą, kad demokratija galėtų veiksmingai spręsti svarbiausius piliečių rūpesčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)