„Tyrimo metu nenustatyta jokių URM darbuotojų neteisėtų veiksmų, kurie leistų konstatuoti galimą įslaptintos informacijos apsaugos reikalavimų pažeidimą ir (ar) neteisėtą atskleidimą viešojoje erdvėje“, – komentare Eltai teigė ministro Gabrieliaus Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė.

URM praneša apie šio tyrimo rezultatus informavusi ir Valstybės saugumo departamentą (VSD), iš kurio ir gavo pavedimą atlikti vidinį patikrinimą. Pažymima, jog dalis tyrimo metu nagrinėtų aplinkybių ir medžiagos yra riboto naudojimo, todėl negali būti viešinama.

Ministerija taip pat nurodo pateikusi rekomendacijas, kaip būtų galima tobulinti teisinį reglamentavimą, susijusį su ambasadorių pavardžių slaptumu. Siūloma įtvirtinti, kad įslaptintas dokumentas apie konkrečius kandidatus į diplomatinius atstovus ir numatomas jų paskyrimo vietas būtų parengtas iki tada, kai pretendentai į ambasadorius yra svarstomi su prezidentu ir ministru pirmininku.

Apie tai, jog URM vykdomas vidinis tyrimas, ministras G. Landsbergis pranešė sausio pabaigoje. Tuomet šalies diplomatijos vadovas tiksliai neįvardijo, ką konkrečiai aprėpia atliekamas patikrinimas, tačiau pažymėjo, jog kalbama ir apie pavardes, pasirodžiusias spaudoje, ir apie kai kurių politikų pasisakymus.

ELTA primena, kad praėjusių metų pabaigoje į viešąją erdvę iškilus trintims tarp Prezidentūros ir URM dėl ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo, spaudoje pasirodė informacija apie galimas kandidatūras į šį postą – įvardintos diplomatų Giedriaus Puodžiūno bei Laimono Tallat-Kelpšos pavardės. Vėliau šalies vadovas Gitanas Nausėda nurodė dar porą diplomatų, kurie, pasak jo, dalyvavo atrankoje į diplomatinės atstovybės vadovus Varšuvoje – tai, anot G. Nausėdos, diplomatai Petras Zapolskas ir Kęstutis Kudzmanas.

Dėl šio prezidento sprendimo konservatorius Matas Maldeikis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Paslapčių apsaugos koordinavimo komisiją (PAKK), prašant įvertinti, ar šalies vadovas neatskleidė tarnybinės paslapties. Reaguojant į šį kreipimąsi, VSD pavedė URM atlikti vidinį patikrinimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)