Penktadienį tarnybos išplatintame pranešime teigiama, kad FNTT, bendraudama su Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF), atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo labai didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule ir galimo dokumentų klastojimo, kai dėl to galėjo būti padaryta didelė žala, kuriam vadovauja Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje.

Teigiama, kad tiriamas daugiau kaip pusės milijono eurų ES lėšų galimas įsigijimas apgaule, kuris galėjo vykti nuo 2014 iki 2020 metų. Įtariama, kad jos galėjo būti pasisavintos neatliekant ar tik imituojant Europos Parlamento narių padėjėjų darbo funkcijas, turint tikslą apgaule gauti darbo užmokestį bei nedarbo išmokas.

FNTT praneša, kad 2024 metų pradžioje buvo gauti papildomi duomenys iš OLAF ir kitų ES institucijų, o šių metų kovo 26-28 dienomis vyko kratos teisėsaugos pranešime neįvardijamų asmenų gyvenamosiose vietose, o taip pat „su veika galimai susijusių asmenų buvusioje darbo vietoje – Darbo partijos būstinėje.

Buvo vykdomos ir proceso dalyvių, o taip pat liudytojų, apklausos bei kito neįvardijami didelės apimties proceso veiksmai.

Pareiškė įtarimus


Tarnyba nurodo, kad kol kas įtarimai pareikšti vienam asmeniui.

Europos prokuratūra BNS informavo, kad tai ir yra buvęs EP nario padėjėjas. Jo tapatybė neįvardijama.

Nurodoma, kad ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas tenkino prašymą dėl priežiūros įtariamajam asmeniui skyrimo dviem mėnesiams, jam uždrausta bendrauti su konkrečiais asmenimis. Taip pat prokuroro nutarimu taikomi laikini nuosavybės teisės apribojimo veiksmai.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Europos deleguotųjų prokurorų biuras Lietuvoje.

Siūlė partijai pasileisti


Mažai abejonių, kad ikiteisminiame tyrime figūruoja europarlamentaras V. Uspaskichas, neseniai sustabdęs narystę Darbo partijoje ir pasitraukęs iš pirmojo sąrašo numerio EP rinkimuose.

„Europos Parlamento rinkimuose dalyvausime, bet be sąrašo lyderio Viktoro Uspaskicho. Jo išvis nebus sąraše“, – Eltai po ketvirtadienį vykusio partijos tarybos posėdžio teigė A. Mazuronis, pabrėždamas, kad sąrašo vedliu taps parlamentaras Valentinas Bukauskas.

ELTA primena, kad kai pasigirdo Darbo frakcijos Seime seniūno Viktoro Fiodorovo svarstymams partijai „pasileisti“, A. Mazuronis pripažino, jog apie tai galvojančių yra ir daugiau.

Nepaisant pasigirdusių svarstymų dėl Darbo partijos „pasileidimo“, A. Mazuronis pažymi, kad kol kas sprendimų priimti nepavyko.

Ketvirtadienio vakarą buvo pranešta, kad iš partijos traukiasi ilgametė jos narė, parlamentarė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Šią savaitę paaiškėjo, kad antradienį darbiečių būstinėje vyko krata, po jos partijos vadovybė tikino, kad partija tyrime nefigūruoja, o jis pats susijęs su V. Uspaskicho veikla EP.

Darbo partija ne kartą buvo atsidūrusi teisėsaugos akiratyje. Vadinamojoje „juodosios buhalterijos“ byloje partijai mesti kaltinimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo. Tuo metu partijos vadovas V. Uspaskichas ir šiuo metu kalintis parlamentaras Vytautas Gapšys bei kiti asmenys buvo nuteisti baudomis.

Darbo partija pripažinta kalta dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu „MG Baltic“ byloje – jai skirta daugiau kaip 300 tūkst. eurų siekianti bauda, o buvęs partietis V. Gapšys nuteistas 4 su puse metų laisvės atėmimo bausme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)