Toks sprendimas priimtas po to, kai viešo posėdžio metu A. Urbelis tikino, kad parlamentinių komisijų nuostatos prieštarauja Konstitucijai. Visgi, Generalinė prokurorė Nida Grunskienė nusprendė, kad jos kolega pažeidimų nepadarė.

„Vos tik komisija pradėjo darbą, iš karto buvo kalbama apie tai, kad yra pažeidžiami įstatymai organizuojant komisijos darbą. Mes tai vertiname kaip politinio neutralumo principo pažeidimą, kaip prokuratūros bandymą paveikti Seimo darbą. Kas yra negalimas elgesys, prokuratūra negali vertinti Seimo darbo“, – Eltai teigė V. Bakas.

Politiko įsitikinimu, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras A. Urbelis bandė daryti poveikį Seimo Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo komisijos darbui.

„Mūsų nuomone, A. Urbelis galėjo pažeisti etiką ir komisija paprašė įvertinti tokį jo elgesį, kada bandoma daryti poveikį komisijos darbui ir formuoti išankstinę neigiamą visuomenės nuomonę apie komisijos darbą“, – tikino parlamentaras.

„Manėme, kad būtina reaguoti. Kai Generalinė prokuratūra, kuri pati turi užtikrinti pranešėjo informacijos tyrimą, ji pradėjo gana agresyviai vertinti ir menkinti komisijos darbą“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu praėjusių metų lapkritį vykusiame posėdyje prokuroras A. Urbelis aiškino, kad kai kurios Laikinųjų tyrimų komisijų įstatymo nuostatos prieštarauja Konstitucijai.

„<...> ir kai kurios įstatymo nuostatos, drįstu pasakyti, yra nekoreguotos ir tikrai prieštarauja Konstitucijai“, – posėdyje kalbėjo prokuroras.

Pasak V. Bako, tokius vertinimus gali daryti tik Konstitucinis Teismas (KT).

Kaip skelbta anksčiau, vykusio posėdžio metu pats komisijos pirmininkas buvo raginamas nusišalinti nuo tyrimo, prokuroras A. Urbelis tikino, kad V. Bako dalyvavimas komisijos veikloje yra šališkas.

Ateinančią savaitę Seimas ketina apsispręsti dėl Tomo Gailiaus istoriją tyrusios komisijos išvadų.

Jose, be kita ko, yra teikiami ir siūlymai, susiję su atliktu parlamentiniu tyrimu. Seimas raginamas svarstyti dėl Žvalgybos kontrolierių įstatymo pakeitimų, suteikiant ombudsmenui teises ir pareigą atlikti kriminalinę žvalgybą atliekančių institucijų veiklos teisėtumo priežiūrą. Taip pat siūloma stiprinti VSD ir STT parlamentinę kontrolę, peržiūrėti parlamentinės kontrolės teisinė reglamentavimą, jog institucijos Seimui privalėtų pateikti visą reikalingą informaciją. Tarp rekomendacijų – ir raginimai užtikrinti Seimo vaidmenį skiriant ir atleidžiant VSD ir STT vadovus, jų pavaduotojus.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra kreipėsi į Seimo etikos sargus, prašant įvertinti, ar tyrimas vykdytas pagrįstai ir teisėtai.

Tuo metu Kauno apylinkės teismo pirmininkui Arūnui Purvainiui viešai pasisakius apie Seimo laikinosios komisijos veiklą, Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė nusprendė inicijuoti jo elgesio vertinimą.

Tarybos pirmininkės teikime nurodoma, kad Kauno apylinkės teismo pirmininko pasisakymai galimai pažeidė pagarbos ir lojalumo valstybei, nepriklausomumo ir nešališkumo principus bei peržengė saviraiškos ribas.