„Apie laikinojoje komisijoje nedirbusių Seimo narių (turinčių leidimus susipažinti su įslaptinta informacija) galimybę susipažinti su tais įslaptintais dokumentais bus galima kalbėti tada, kai bus atliktos visos teisės aktuose numatytos procedūros“, – rašoma Seimo kanceliarijos atsakyme Eltai.

Parlamento kanceliarija informuoja, kad „šiuo metu vyksta susirašinėjimas su institucijomis, pateikusiomis (tik komisijai adresuotą) įslaptintą informaciją“.

Komisijos nariai svarsto apie įstatymo pataisas


Savo ruožtu VSD pranešėjo komisijos pirmininkas Vytautas Bakas tikina, kad Seimo nariams turi būti suteikta teisė susipažinti su įslaptinta medžiaga. Anot jo, komisijos nariai yra aptarę galimybę teikti Seimo laikinųjų komisijų ir Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymų pataisas, suteikiančias galimybę leidimą su įslaptinta informacija dirbti turintiems parlamentarams peržiūrėti komisijos tyrimo medžiagą.

„Jeigu Seimo nariams nebus leista su informacija susipažinti, nėra kito kelio kaip teikti įstatymo pataisas, suteikiančias teisę Seimo kancleriui priimti sprendimą supažindinti parlamentarus, turinčius teisę dirbti su įslaptinta medžiaga, su komisijos metu surinkta medžiaga. Čia būtų nedidelės Seimo laikinųjų komisijų įstatymo ir Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pataisos. Faktas, kad balsuodami Seimo nariai turi turėti teisę susipažinti su medžiaga“, – Eltai teigė V. Bakas.

„Jeigu per šias dienas nebus priimti sprendimai, nebus supažindinti Seimo nariai, tai, be abejo, tokios iniciatyvos turėsime imtis“, – pridūrė jis.

Parlamentaras tikina, kad tvarka, jog Seimo nariams reikia papildomo leidimo susipažinti su komisijos atliktu tyrimu ir jo metu surinktais įrodymais, atrodo keistai. Pasak V. Bako, tokį leidimą galėtų suteikti Seimo kancleris.

„Sunkiai įsivaizduoju balsavimą už teisės akto projektą, kai Seimo nariai nesusipažinę su visa tyrimo medžiaga. Taip negalėtų ir neturėtų būti. Kiekvienas Seimo narys balsuoja, turi teisę gauti informaciją, kuri leistų jam apsispręsti“, – aiškino jis.

Praėjusį ketvirtadienį Seimui pristatyta pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją nagrinėjusios laikinosios tyrimo komisijos išvada. Visgi, parlamentarai dėl jos balsuos tik po Velykų – tokį sprendimą ketvirtadienį priėmė Seimo frakcijų seniūnai.

Savo ruožtu komisijos pirmininkas V. Bakas paragino Seimo narius iki kito parlamento posėdžio specialiojoje raštinėje susipažinti su detalia tyrimo išvada ir medžiaga, kuri liko įslaptinta.

Paviešintoje komisijos išvadoje metamas šešėlis ir ant kai kurių institucijų vadovų. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką.

Tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Linas Pernavas, komisijos teigimu, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)