Iki prasidedant parašų rinkimui VRK rekomendavo kandidatuojančių asmenų atstovams, kad šie surinktų bent 10 procentų daugiau rinkėjų parašų nei reikalauja Rinkimų kodeksas, kadangi praktika rodo, kad dalis parašų patikrinimo metu nebūna įskaitomi.

Iš viso rinkėjų parašus rinko 12 kandidatų. Gintautas Kniukšta, Arūnas Rimkus ir Valdas Tutkus nustatyto 20 tūkstančių parašų skaičiaus nesurinko ir toliau tęsti dalyvavimo rinkimuose nebegalėjo. Aurelijus Veryga parašus surinko, tačiau pateikė prašymą atšaukti pareiškinius dokumentus ir iš tolimesnio dalyvavimo rinkimuose pasitraukė.

Likusių 8 kandidatų surinktus parašus VRK patikrino.

Iš pradžių visi į VRK pristatyti rinkėjų parašų rinkimo lapai buvo nuskenuoti. Pagal gautą informaciją Lietuvos gyventojų registre buvo tikrinama, ar pasirašę asmenys egzistuoja, ar turi teisę rinkti, ar turi Lietuvos pilietybę, ar yra sulaukę tinkamo amžiaus, ar nepasirašė du ir daugiau kartų ir pan.

„Rinkėjo puslapyje“, kur piliečiai savo tapatybę identifikuoja jungdamiesi per Elektroninius valdžios vartus, yra užtikrinta tik vieno parašo už kandidatą galimybė. Tačiau būna, kad pasirašydami popieriniuose parašų lapuose, kai kurie rinkėjai parašą padeda daugiau kaip vieną kartą arba pasirašo ir „Rinkėjo puslapyje“, ir popieriniame lape. Aptikus tokius įrašus, neįskaitomas nė vienas rinkėjo parašas.

Taip pat pasitaiko, kad popieriniuose parašų lapuose pasirašydami rinkėjai įrašo neteisingus duomenis arba pateikia savo duomenis nepilnai. VRK rinkėjų duomenis tikrina sulygindama juos su Lietuvos gyventojų registru ir taip identifikuoja klaidingus įrašus rinkėjų parašų lapuose. Tokie parašai taip pat negali būti įskaitomi.

Fiksuota, kad nedidelė dalis rinkėjų, elektroniniu būdu „Rinkėjo puslapyje“ pasirašiusių už kandidatus, turi teisę balsuoti Lietuvoje vykstančiuose savivaldos rinkimuose, tačiau Respublikos Prezidento rinkti negali, tad savo parašu paremti šių rinkimų kandidatų taip pat negali.

Kitas parašų lapų tikrinimo etapas – vizualinė įrašų patikra. Jos metu VRK nariai apžiūrėjo kiekvieną įrašą visuose popieriniuose lapuose, sutikrino, ar visi laukeliai parašų lapuose yra užpildyti, ar yra pasirašyta, ar nėra įtarimų, kad keletą įrašų užpildė tas pats asmuo.

Po šios vizualinės patikros, praėjusią savaitę VRK narių siūlymu, Andriaus Mazuronio ir Remigijaus Žemaitaičio pateikti parašų rinkimo lapai buvo perduoti Lietuvos teismo ekspertizės centrui, kad šioje institucijoje dirbantys rašysenos ekspertai patikrintų ir pateiktų išvadas.

Rašysenos ekspertizė parodė, kad ne visus duomenis rinkėjų parašų rinkimo lape pasirašantys rinkėjai užpildė patys ir pasirašė. Pasitaikė tokių atvejų, kai iš rašysenos braižo buvo galima spręsti, kad būta dviejų ar daugiau įrašų, kuriuos padarė vienas ir tas pats asmuo, taip pat – fiksuoti įrašai, kuriuose atskiri vieno rinkėjo užpildytų duomenų fragmentai buvo surašyti skirtingu raštu.

Penktadienio popietę popieriniai parašų lapai iš Lietuvos teismo ekspertizės centro grįžo į VRK ir savaitgalį VRK nariai dirbo suvesdami ir skaičiuodami rinkėjų parašus, kurie, rašysenos ekspertų nuomone, neturi būti įskaityti.

Nurodoma, kad Giedrimas Jeglinskas surinko 22 890 parašų, Andrius Mazuronis 20 225, Gitanas Nausėda 36 584, Ingrida Šimonytė 33 701, Eduardas Vaitkus 30 080, Ignas Vėgėlė 34 172, Dainius Žalimas 22 156, Remigijus Žemaitaitis 24 972 parašus.

Respublikos Prezidento rinkimai vyks gegužės 12 d.