Daugiau nei metus trukusi kadencija

13 mėnesių ir 11 dienų trukusį R. Pakso prezidentavimą 2004 metų balandžio 6 dieną nutraukė Seimas. Jis iš pareigų pašalintas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą ir priesaikos sulaužymą, kai suteikė pilietybę savo rėmėjui Jurijui Borisovui, leido jam suprasti apie teisėsaugos tyrimą ir protegavo artimų asmenų interesus verslo įmonėje.

Tai buvo pirmoji Europos istorijoje surengta apkalta prezidentui ir trečiasis kartas, kai R. Paksas buvo priverstas palikti postą. KT nustatė net tris jo padarytus Konstitucijos pažeidimus.

Šių metų kovo 26 dieną VSD pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją analizavusi komisija paviešino parlamentinio tyrimo išvadas. Jose teigiama, kad VSD vadovas D. Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui G. Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Ši medžiaga, teigia komisija, galėjo būti atskleista pačiam G. Nausėdai. Taip pat konstatuojama, kad savo ruožtu atsisakęs liudyti tyrimo komisijai prezidentas pažeidė duotos priesaikos nuostatas.

Net ir teisės žinovai bei teisininkai turi skirtingą nuomonę, ar taip dabartinis šalies vadovas G. Nausėda pažeidė Konstituciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)