Kritikuojantiems, kad jis nėra naujas žmogus sistemoje, prieš tai dirbo viceministru, G. Jakštas priminė, kad jis buvo atsakingas už aukštąjį mokslą.

„Sprendimai dėl atnaujinto ugdymo turinio, įskaitant ir tai, kad atnaujintas ugdymo turinys bus atsiskaitomas dalimis su tarpiniais, tai jau buvo patvirtinta iki manęs. Mano tikslas buvo kuo sėkmingiau tam pasiruošti.

Ir dėl mokymo medžiagos, kai atėjau vasarą, supratau, kad nėra nei vadovėlių, dėl to buvo darbas su asociacijomis, kad ji būtų paruošta. Dirbome, dalis medžiagos buvo šiek tiek vėliau nei norėtume, bet turime planą, kur temų lygyje stebime kiekvienos temos parengimą. Kiekvienai temai turime planą, kaip ji bus paruošta, kas bus paruošta“, – „Žinių radijo“ laidai „Dienos klausimas“ kalbėjo G. Jakštas.

Pasak ministro, tas pats ir su tarpiniais patikrinimais.

„Supratome, kad galėjo būti rizikų, kurių nenumatėme, dėl to pirmas sprendimas buvo, kad vienuoliktokas turėjo dvi galimybes (…). Tai nuima tam tikrą įtampą. Bet suprantame, kad ir toks laikotarpis, ir manipuliavimo daug, tos klaidos, kurios buvo užduotyse ar techniniai strigimai, kurie pasitaikydavo atskirais atvejais, bet tai buvo komunikaciškai išpūsta taip, kad pačiai sistemai nesuteikė garbės“, – konstatavo G. Jakštas.

Pasak ministro, dabar yra siūlymų, kur numatomi esminiai pakeitimai.

„ Dabartinis mūsų siūlymas, kad vyktų ne ugdymo proceso metu. (…) Bet norime išlaikyti tai, kas yra gero. O gero yra, kad atsiskaityti dalį turinio gali vienuoliktoje klasėje , o dvyliktoje, jei patiko rezultatas, esi ramus, gali ruoštis mažesnei daliai“, – aiškino G. Jakštas.

Kritiškas sprendimui atnaujinti visą ugdymo turinį

Ministras pripažįsta, kad, jei nuo pat pradžių būtų buvusi jo valia, jis niekada būtų planavęs tokio ugdymo turinio atnaujinimo, koks buvo suplanuotas.

„O jis buvo suplanuotas nuo 2019 metų, tada tą įgyvendinimą tęsė su Šiugždiniene. Ir, kai jau viskas buvo sudėliota, liepos mėnesį, kai iki naujų mokslo metų lieka du mėnesiai, pasakyti, kad „jūs vis gi ne pagal šitą turinį mokysitės, o grįžtame prie seno“, to padaryti nebeįmanoma“, – aiškino G. Jakštas.

Ministro įsitikinimu, ugdymo turinį reikėtų keisti dalimis.

„Niekada nereikėtų keisti viso ugdymo turinio. Tokiu atveju niekada neatsiras ugdymo medžiaga. Jeigu keičiasi temos, tai ministerija turi imtis lyderystės paruošti tas temas, kad jos būtų. Bet suprantame, kad mes nei turime žmonių, esame priklausomi ir nuo mokytojų, kurie arba nori parengti tą medžiagą, arba nenori, ir to laiko, kiek turėjau, tai pavyko tiek, kiek pavyko“, – kalbėjo G. Jakštas.

Nemano, kad gali būti sėkmingos idėjos, kurios nuleidžiamos iš viršaus

Ministras nemano, kad gali būti sėkmingos idėjos, kurios nuleidžiamos iš viršaus.

„Nuolat sakydavau, kad , kai kalbame apie bendrąjį ugdymą, ir jeigu nori keistis ugdymo turinys arba būdas, kaip mes testuojame mokinius, tai turime pradėti nuo mokytojų ir sudaryti galimybes , kad mokytojai patys pateiktų siūlymus ir idėjas išbandytų“, – sakė G. Jakštas.

Jis pasakojo, kad dabar tam atsiranda erdvės. Už poros mėnesių turėtų startuoti nauja finansavimo priemonė mokytojams, kur jie galės rengti nedidelius projektus.

„Mokytojas gali paruošti temą, ir ją išbandyti mokykloje, parašyti , kaip tai veikia, ir tada jau gali bandyti plėsti panaudojimo temos ribas. Tokiu būdu naujos idėjos turėtų ateiti modertuojamu būdu iš pačių mokytojų.

Jeigu tai ateina iš viršaus, tai aš labai abejoju, kad tai galėtų sėkmingai įvykti. Nes , jei 90 proc. mokytojų ir mokinių palaikys, dešimt procentų yra pakankamai didelė masė, kad sugebėtų sustabdyti pokyčius“, – konstatavo G. Jakštas.

Apie traukimosi motyvus

Ministras šiek tiek patikslino ir savo sprendimo parašyti atsistatydinimo prašymą motyvus.

„Esmė yra premjerės komandos darbo kultūra. Su pačia premjere visada buvo sutarimas, ir tie sprendimai, kuriuos kartu priimdavome, aš jais tikiu. Bet premjerės vardu veikianti komanda iš esmės nuleidinėja sprendimus premjerės vardu, nepaliekant jokios erdvės diskusijoms.

Man atrodo, kad su tokia darbo kultūra teisingų sprendimų, kuriuos galėtume atstovauti, kuriais tikėtume, kad jie yra geriausi įmanomi, tai nemanau, kad tokiu būdu jie galėtų būti priimami“, – sakė G. Jakštas.

Ministras patikslino, kad kalba ne apie esminius pokyčius.

„Dėl visų esminių pokyčių sutariame, bet tada yra detalės, ir tose detalėse atsiranda erdvė kitiems, ne pačiai premjerei, bet premjerės vardu veikiantiems komandos žmonėms, nuleidinėti sprendimus“, – aiškino G. Jakštas.

Jis nepatikslino, kokias detales turi mintyje.