Pradėję tirti etiketes tyrėjai pastebėjo ir išpūstas kainas, nors itin brangius virtuvės įrankius pardavusi bendrovė „Nota Bene“ teisinosi nieko blogo nepadariusi. Esą įranga parduota su gamintojo leidimu. Tačiau aiškėja, kad tai buvo melas.

Dar prieš kelias savaites paaiškėjus įspūdingoms kainoms, už kurias kariuomenė pirko virtuvinę įrangą, „Nota Bene“ vadovas Andrius Jazgevičius tikino, kad kainos yra pagrįstos – esą tokias sumas pasiūlė kokybišką produkciją gaminanti „Karcher-Futuretech“, kurios produkciją Lietuvoje gali parduoti „Nota Bene“.

Pats skandalas patyliukais įsisuko dar 2015 metų sausį ir visai ne dėl kainų, mat KAM Generalinės inspekcijos tyrėjai įtarė galima sukčiavimą – ant dešimčių virtuvės įrankių buvo užklijuoti „Karcher“ prekės ženklai, nors iš tikrųjų gamintojai buvo visai kiti.

„Nota Bene“ pripažino, kad ne visų įrankių gamintoja – Vokietijos kompanija, tačiau „Karcher – Futuretech“ esą davė leidimą naudoti kitų bendrovių įrankius su savo prekės ženklais ir tai patvirtinančiais lipdukais.

Tačiau DELFI susisiekus su „Karcher-Futuretech“ paaiškėjo, kad „Nota Bene“ tiesiog įžūliai melavo.

„Karcher-Futuretech" lauko virtuvė, kurią pirko Lietuvos kariuomenė

„Taip, „Nota Bene“ turėjo leidimą prekiauti mūsų produkcija – virtuvėmis, vandens valymo sistemomis. Mes bendradarbiaujame su „Nota Bene“ jau daugelį metų, mūsų santykiai buvo geri. Tačiau paaiškėjus tam skandalui dėl ženklinimo sustabdėme bendradarbiavimą“, – DELFI sakė „Karcher-Futuretech“ viešųjų ryšių vadovas Davidas Wickelis-Bajakas.

Tačiau jis pažymėjo, kad „Karcher-Futuretech“ ne tik nepardavė virtuvės įrankių, bet ir jų negamina – tik turi sandėliuose, jei užsakovui prireiktų pakeisti sugadintas ar nekokybiškas prekes.

„Mes neparduodame tokių produktų – nei Lietuvos kariuomenei, nei „Nota Bene“. Mūsų produkcijos perpardavėjai gali ieškoti patys tam tikrų įrankių, kurie tinka mūsų gaminamoms lauko virtuvėms, tačiau jie negali žymėti mūsų prekės ženklais“, – sakė D. Wickelis-Bajakas.

Be to, jis paneigė „Nota Bene“ paskleistą informaciją, esą būtent gamintojai nustatė kainą, kuri Lietuvoje ir sukėlė skandalą.

„Taip, mūsų produkcija nėra pigi, tačiau mes nesiūlėme kainų „Nota Bene“, nes tai, ką jie pardavė, nebuvo mūsų gaminami įrankiai. Net jeigu tai būtų mūsų įrankiai, neturėtume jokios įtakos kainoms, nes tai nustato pardavėjai“, – pabrėžė D. Wickelis-Bajakas.

„Karcher-Futuretech“ atstovas pateikė kainų skandale minimų virtuvės įrankių kainų lentelę. Iš pateiktų duomenų aiškėja, kad „Karcher-Futuretech“ virtuvės įrankiai išties nėra pigūs, nors kiekvieno jų kaina yra bent keliasdešimt eurų mažesnė, nei pirko Lietuvos kariuomenė.

„Karcher-Futuretech“ virtuvės įrankiai

Tiesa, D. Wickelis-Bajakas kelis sykius pabrėžė, kad pateiktoje lentelėje yra „Karcher-Futuretech“ produktų kainos, o lietuviai pirko kitų gamintojų – Arcos Hnos S.A., Triangle GmbH, Contacto Bander GmbH, Rieber GmbH & Co. KG, Böner GmnH įrankių, kurių kaina nėra žinoma. KAM Generalinės inspekcijos ir Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, skandale minimų virtuvės įrankių rinkos kaina yra 7,8 karto mažesnė, nei pirko Lietuvos kariuomenė.

2014 metais kariuomenė pjaustymo lentelę iš „Nota Bene“ įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainavo 28 eurus, duonriekį peilį - už 142 eurus, jo kaina parduotuvėje - 13 eurų. Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis - už 70 eurų, galąstuvas - už 103 eurus, peilis mėsai kapoti - už 250 eurų.

Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai - už 243 eurus ir 258 eurus. Šie įrankiai iš „Nota bene“ įsigyti iš viso už 4 tūkst. eurų vykdant sutartį, kurios vertė siekia maždaug 174 tūkst. eurų. 2014 metais Lietuvos kariuomenė su minėta bendrove pasirašė iš viso 1,622 mln. eurų vertės preliminarią lauko virtuvių atsarginių detalių ir agregatų pirkimo sutartį. Jos vertė beveik dvigubai viršijo planuotą pirkimo sutarties sumą, ji buvo numatyta 724 tūkst. eurų.

D. Wickelis-Bajakas patvirtino, kad pernai į „Karcher-Futuretech“ kreipėsi Vokietijos prokuratūra, kuri buvo sulaukusi teisinės pagalbos prašymo iš Lietuvos prokurorų.

„Klausimai buvo dėl prekių ženklinimo, konkrečiai dėl „Karcher-Futuretech“ lipdukų. Mūsų atsakymas buvo ir yra toks pats: mes nedavėme leidimo ar sutikimo ženklinti ne „Karcher-Futuretech“ produkciją mūsų prekės ženklu. Po tyrimo „Nota Bene“ atsiuntė mums oficialų raštą, kuriame Lietuvos pareigūnai patvirtinę neradę nieko nelegalaus“, – sakė D. Wickelis-Bajakas.

Jis pridūrė, kad skandalą sukėlę virtuvės įrankiai buvo ženklinami ir „Karcher-Futuretech“ , ir kitų gamintojų lipdukais, todėl kol kas „Karcher-Futuretech“ tik svarsto kokių veiksmų imtis.

„Su „Nota Bene“ bendradarbiaujame daugiau nei 15 metų, iki šiol neturėjome jokių problemų, tai pirmas kartas, kai nutinka kažkas panašaus. Mes atliksime tyrimą ir spręsime ar kreiptis į teismą, tačiau galiu pasakyti, kad dėl žalos reputacijai mes galime panaudoti visas priemones“, – perspėjo D. Wickelis-Bajakas.