„Mūsų šalis vienija ne tik praeitis ir dabartis, bet ir bendri interesai ateityje. Galiausiai, mes turime bendrą grėsmę – imperialistinę Rusiją. Tam nereikia įrodymų, Kremlius pats juos pateikė.

Nuo kovo Rusijos Federacija oficialiai turi Leningrado karinę apygardą, sukurtą nukreipti jos resursus prieš Baltijos ir Skandinavijos šalis. Kaliningradas, Pskovas ir visa linija iki pat Murmansko kelia tiesioginę grėsmę Baltijos ir Šiaurės Europos šalių saugumui“, – kalbėjo O. Reznikovas.

Pasak buvusio Ukrainos gynybos ministro, jo šalis tiesiogiai investuoja į šio regiono saugumą.

„To rezultatas – tūkstančiai kapų Kaliningrado jūrų pėstininkų, Pskovo parašiutininkų ir kitų Rusijos pajėgų karių, kurie buvo parengti puolamosioms operacijoms užsienyje, taip ir pat ir prieš Baltijos šalis. (…) Sunaikinta Rusijos karinė įranga“, – sakė O. Reznikovas.

Jis priminė, kad pernai Ukrainai pristatė tris sunaikintus Rusijos tankus – po vieną į Vilnių, Rygą ir Taliną.

„Norėjome, kad visi pamatytų, kad Rusija gali būti nugalėta. Rusijos karinė įranga gali kirsti Ukrainą tik kaip muziejaus eksponatai. Tačiau tai taps realybe tik tokiu atveju, jeigu gausime reikalingą paramą“, – teigė O. Reznikovas.

Dėkojo lietuviams

Apskritai pačioje savo kalbos pradžioje jis padėkojo lietuviams, latviams ir estams už paramą Ukrainai.

„Ukrainiečiai niekada nepamirš, kad būtent lietuviai atsiuntė mums pirmuosius „Stinger'ius“ 2022 m. sausį. Kai atvykau iš JAV 2021 m. lapkritį, pirmasis atsakymas dėl „Stinger'ių“ buvo : „Oleksijau, tai neįmanoma“. Bet sausį mes gavome pirmąjį paramos paketą su lietuviškais „Stinger'iais“, žinoma, su Baltųjų rūmų leidimu“, – sakė O. Reznikovas.

Jam taip pat įsiminė, kad būtent Lietuvos krašto apsaugos ministras buvo pirmasis, kuris aplangė Kijivą 2022 m. kovą, kai Rusijos kariai buvo dar netoli, Sumuose ir Černihive. Jis taip pat buvo pirmasis, kuris nuvyko į vos už 40 km nuo Rusijos sienos esantį Charkivą.

„Reikia didelės drąsos ten nuvykti“, – įvertino O. Reznikovas.

Naujojo pasaulio grėsmės

Savo kalboje buvęs Ukrainos gynybos ministras išskyrė aštuonis punktus apie tai, ko išmokta per šiuos daugiau nei dvejus metus karo su Rusija.

Pirmas dalykas, kurį jis akcentavo yra iššūkis atpažinti grėsmes.

„Rusija pademonstravo, kad (…) realiai bet kas gali būti paversta ginklu, įskaitant migrantus, navigacija, laisvas žodis, maisto prieinamumas, įvairių dalykų tiekimo grandinės. Turime pakeisti mūsų mąstymą, kitaip nebūsime pajėgūs pripažinti migrantų ataką kaip saugumo grėsmę, o ne ES humanitarinę krizę“, – kalbėjo O. Reznikovas.

Jis taip pat pažymėjo, kad didėja kognityvinio karo grėsmė, kas veikia mūsų pajėgumą apdoroti informaciją ir padaryti išvadas. Šioje vietoje O. Reznikovas kalbėjo apie informaciją, sklindančią per socialinius tinklus, dirbtinio intelekto galimybes.

„Reta diena praeina be žinių apie manipuliacijas, įskaitant sunkiai atpažįstamas klastotes. Rusijos propaganda aktyviai tuo naudojasi“, – sakė jis.

O. Reznikovas prisiminė, kad šį rudenį pats ir jo šeima patyrė tokią dezinformacijos ataką. Buvo paskleista informacija esą jo dukra nusipirko prabangaus nekilnojamojo turto Prancūzijoje ir Ispanijoje ir prabangų automobilį.

„Ši melaginga informacija buvo išplatinta penkiomis kalbomis per „Twitter“, „Tik Tok“, ir kitus socialinės medijos kanalus. Tikslas buvo akivaizdus sumažinti paramą Ukrainai“, – sakė O. Reznikovas.

Trečias dalykas, kurį jis išskyrė, yra kibernetinė erdvė.

„Ataka prieš Ukrainą 2022 m. prasidėjo nuo masyvios kibernetinės atakos“, – priminė O. Reznikovas.

Pasak konferencijos dalyvio, visa tai yra įtakos ginklai,

„Kad juos atremtume, mums reikia naujos kokybės politinių institucijų ir technologinių sprendimų“, – sakė O. Reznikovas.

Reagavimas po fakto reiškia nuostolius

Buvęs Ukrainos gynybos ministras taip pat pažymėjo būtinybę pakeisti reagavimo būdą į proaktyvų.

„Kitaip diktatūros turės privalumą. Ukrainos pavyzdys rodo, kad proaktyvus agresorius gali būti sėkmingas. Reaguodami po fakto reiškia, kad patirsite didelius nuostolius ir žalą“, – sakė O. Reznikovas.

Kalbėdamas apie kovą, konferencijos pranešėjas atkreipė dėmesį, kad autokratiški režimai nesirūpina dėl nuostolių . Ir kartu jis pažymėjo, kad tai vienas paskutiniųjų, jei nepaskutinis karas, kur kovos lauke dalyvauja didžiuliai žmogiškieji resursai.

„ Karas vis labiau tampa varžybomis tarp robotinių sistemų. Zelenskis nusprendė sukurti nepilotuojamų sistemų pajėgas kaip ginkluotųjų Ukrainos pajėgų dalį“, – pasakojo O. Reznikovas.

Pasak jo, įgyvendinant kovines operacijas – tiek puolamąsias, tiek gynybos, vis didesnė yra automatizavimo ir kibernetizavimo svarba.

„Taip pat svarbu paminėti apie atvirų šaltinių naudojimą renkant duomenis“, – kalbėjo O. Reznikovas.

Apskritai savo kalboje buvęs Ukrainos gynybos ministras akcentavo naujųjų technologijų naudojimą kaip raktą, siekiant patirti pranašumą kovos lauke.

„500 tankų vis dar turi pranašumą prieš 3 išmanias antitankų sistemas . Ar tai bus tiesa po 36 mėnesių? Tai nėra duotybė“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)