„Ji mano gyvenimą pavertė košmaru“, – neslėpė maždaug penkerius metus įvairius laiškus iš A. Kedaitienės gaunanti R. Hofertienė.

„Aš jus naikinsiu nieko nelaukdama – dabar, kol, kol padvėsite – geresnio žodžio nerandu. Tiesiog, man patinka naikinti išgamas, tokias kaip jūs“, – šį ir dar ne vieną laišką, įtariama, rašiusi A. Kėdaitienė antradienį turėjo stoti prieš Vilniaus miesto apylinkės teismą. Tačiau teismo salėje profesorė nepasirodė, jai nepavyko įteikti šaukimo.

„Neatsiėmė šaukimo“, – pranešė baudžiamąją bylą dėl grasinimo nužudyti nagrinėti turintis teisėjas Audrius Cininas.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Vladimiras Sergejevas teisme sakė, kad A. Kėdaitienei nepavyko įteikti ir kaltinamojo akto – moteris VGTU, matant studentams, atsisakė jį priimti.

„Ji gali būti Briuselyje, kaip ekspertė Europos Komisijoje“, – sakė prokuroras.

Kadangi kaltinamajai iki bylos išnagrinėjimo teisme yra skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti be pareigūnų žinios, ji atsisakė atsiimti šaukimą, teismas nusprendė į kitą posėdį ją atvesdinti.

Baudžiamoji byla A. Kėdaitienei buvo iškelta dar 2011-aisiais, tačiau jos tyrimas užtruko dėl ilgą laiką negautų atsakymų iš užsienio – prokurorai su teisinės pagalbos prašymais kreipėsi į Danijos, JAV, Airijos ir Vokietijos teisėsaugininkus.

Bylos duomenimis, prokurorai A. Kėdaitienę kaltina dėl grasinimų dviejose SMS žinutėse bei šešiuose elektroniniuose laiškuose – šie pranešimai buvusiai parlamentarei sukėlė stresą, nerimą ir baimę.

Romualda Hofertienė
Į teismą atvykusi R. Hofertienė sakė, kad nuo grasinimų kenčia jau penkerius metus – pustrečių metų ji niekam nesiskundė, tačiau kai vėliau buvo pradėta grasinti ne tik ją, bet ir jos dukrą nužudyti, moteris nutarė netylėti. „Kreipiausi į policiją“, – sakė ji.

Moteris teigė, kad su A. Kėdaitiene susipažino moterų klube „Zonta“, tačiau su ja beveik nebendraudavo. Vėliau, kai 2008-aisiais rinkimus į Seimą laimėjo konservatoriai, o Kazys Starkevičius tapo žemės ūkio ministru, A. Kėdaitienė dirbo Žemės ūkio ministerijoje.

„Ji paprašė, kad pakalbėčiau su ministru dėl jos išvykos į Daniją, ji norėjo išvykti metams, tačiau aš nesutikau“, – sakė signatarė.

Moteris įsitikinusi, kad būtent dėl šio atsisakymo užsitraukė A. Kėdaitienės nemalonę – netrukus ėmė gauti grasinančius laiškus, moteris net apsigyveno išnuomotame bute šalia jos namų.

Šie laiškai buvo rašomi į R. Hofertienės dukros elektroninį paštą, kuri juos atspausdindavo. „Būsite pakankamai sumėsintos. Matomai, tai tik išmokys jus elgtis padoriai. Tiesiog., tvosiu kiek tik galiu, kaip naikindama didžiausią blogį“, – viename iš laiškų rašė moteris, pasivadinusi A. Kėdaitiene.

Pasak R. Hofertienės, laiškus rašanti moteris jos nepamiršdavo ir per pagrindines metų šventes.

„Žinote, niekam apie tai nepasakojau, net savo partijos nariams, tačiau ji ėmė visiems siuntinėti laiškus apie mane, visaip klaikiai šmeižti“, – R. Hofertienės teigimu, laiškus gavo Seimo, Europos Parlamento, Europos Tarybos ir net JAV Senato nariai.

Kreipdamasi į policiją buvusi parlamentarė teigė norėjusi ne tik pati gauti ramybę, bet ir užkirsti kelią galimai nelaimei – esą laiškuose buvo užsimenama ir apie tai, kad reikia žudyti vaikus.

„Manau, praktiškai atitikau visus jos neapykantos kriterijus: iš laiškų aišku, kad ji nekenčia visų moterų, turinčių bent vieną vaiką – jas vadina vaikišėmis, – sakė R. Hofertienė. – Toliau ji nekenčia vaikų, o ypač mažų vaikų ir žada juos žudyti... Ji gėrėjosi , kai penkiametę Siuzen Danijoje nužudė, ir gailisi, kad pati to nepadarė. Ir dar ji nekenčia visų tikinčiųjų ir absoliučiai visų dešiniųjų“.

Ikiteisminio tyrimo metu A. Kėdaitienė neigė kaltę, ją taip pat buvo sunku išsikviesti į apklausas – policijos pareigūnams teko vykti į Nacionalinę mokėjimo agentūrą (NMA), kurioje ji tuomet dirbo.

Jeigu teisme pasitvirtins ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, A. Kėdaitienei grės laisvės atėmimo iki ketverių metų bausmė.