Seimo komisija, vadovaujama parlamentaro Kęstučio Masiulio, pritarė siūlymui, kad būtų tobulinamas kriminalinės žvalgybos kontrolę reglamentuojantis Kriminalinės žvalgybos įstatymas.

Šiuo metu Žvalgybos kontrolieriaus institucijai pavesta kontroliuoti tik kriminalinės žvalgybos subjektus (Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT), Policijos departamentą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir kitus). Nauju reglamentavimu siūloma praplėsti sąrašą ir žvalgybos institucijomis tai yra Antruoju operatyvinių tarnybų departamentu (AOTT) prie Krašto apsaugos ministerijos ir Valstybės saugumo departamentu (VSD).

„Kontrolė būtina, siekiant, kad specialiosios tarnybos nepiktnaudžiautų suteiktais įgaliojimais ir būtų apsaugotos gyventojų teisės. Už tokį sprendimą Seimo komisijos posėdyje balsavo visi jos nariai, tiek iš pozicijos, tiek iš opozicijos“, – Eltai sakė prof. K. Masiulis.

Jeigu Seimas pritartų, žvalgybos kontrolierius galėtų stebėti, ar nėra pažeidžiamos žmogaus teisės, kai taikomos slaptos operatyvinės priemonės, pvz., sekimas, pokalbių klausymasis, susirašinėjimo kontrolė, slaptas patekimas į patalpas ir kitos.

Pasak K. Masiulio, nuo 2016 metų stebima nuosekli kontroliuotų asmenų ir telefono ryšio numerių, elektroninio pašto adresų ir galinių įrenginių skaičiaus mažėjimo tendencija. Jo duomenimis, per dešimtmetį asmenų, kuriems taikyti kriminalinės žvalgybos veiksmai, skaičius mažėjo 53 procentais.

Kaip pastebi Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas, tai yra dėl to, kad mažėja nusikalstamumas, atliekama mažiau kriminalinės žvalgybos bylų, taip pat mažėja telekomunikacijų ryšių tinklais perduodamos informacijos kontrolės apimtis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją