Nors iki šiol teigta, kad žurnalistams patekusi informacija apie Rusijos grėsmes sudarė valstybės paslaptį, dabar, neoficialiomis žiniomis, ji pavirto tik riboto naudojimo tarnybine paslaptimi - praneša Lietuvos ryto televizija.  

Paviešintos informacijos slaptumo lygį staiga sušvelnino Valstybės saugumo departamentas. Kodėl taip padarė, saugumiečiai nekomentuoja. Esą viskas paaiškinta tyrimą atliekantiems prokurorams.

„Šituos dalykus yra argumentavę prokuratūrai mūsų ekspertų komisija. Tu, pavyzdžiui, darydamas savo reportažą vienaip įvertini kažkokį jo svarbumą arba dar ką nors, o paskui, jeigu būtų pas jus televizijoj kažkokia ekspertų komisija, vertintų tą reportažą, pasakytų, nu žinai, va čia, pavyzdžiui, nemanau, kad taip svarbu“, - Lietuvos ryto televizijai telefonu teigė VSD atstovas Vytautas Makauskas.

Generalinė prokuratūra jau prieš kelias savaites gyrėsi, kad išsiaiškino, kas ir kaip dalyvavo atskleidžiant slaptą informaciją. Tačiau įtarimų niekam neskubėjo pateikti, nes be saugumiečių išvados nežinojo, kaip kvalifikuoti padarytą veiką. Dabar prokurorai situacijos nekomentuoja.

Anot Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Artūro Paulausko, valstybinė paslaptis perkvalifikuota į tarnybinę dėl vienintelės priežasties: informacijos tekintojų paieškos nuvedė ne bet kur, o į prezidentūrą.

„Tai rodo tas visas laikas buvo reikalingas pamažinti nusikaltimo sunkumą, bandymas išsukti kaip tai matyt Ulbinaitę, kad nebūtų teikiami sunkesni kaltinimai“, - teigė A. Paulauskas.

Sušvelninus informacijos slaptumo lygį, jos tekintojui palengvėja ir atsakomybė, nes nebelieka iki 3 metų kalėjimo grėsmės.

Jeigu būtų sumažinta slaptumo žyma iki tarnybinės paslapties, tai už tarnybinės paslapties atskleidimą taip pat numatyta baudžiamoji atsakomybė, tiktai jau vertinimas šitos veikos yra kaip baudžiamasis nusižengimas ir atitinkamai sankcija yra švelnesnė“, - aiškino A. Paulauskas.

Už tarnybinės paslapties nutekinimą numatyta kur kas mažesnė bausmė – bauda, laisvės apribojimas arba areštas.