A. Zuokienė po susitikimo teigė, kad abejoja fondo veiklos skaidrumu ir tvirtino, kad viešins dokumentus.

Tuo metu fondas tvirtina, kad ieško dokumentų, kuriais galėtų įrodyti paimtų daiktų nuosavybę. Fondo direktorius neneigia, kad tokių dokumentų bent jau šiuo metu neturi.

Fondo intensyviai ieško dokumentų

„Pasidalinome informacija, lūkesčiais ir manau, kad kitą savaitę išspręsime šitą problemą ir bus rezultatas, – po susitikimo kalbėjo Jono Meko fondo vadovas Edgaras Stanišauskas. – Pirmadienį paskelbsime, kas kaip.“

Beje, E. Stanišauskas ne tik vadovauja J. Meko fondui, bet yra ir Laisvės partijos įkūrėjos Aušrinės Armonaitės vyras.

Nors A. Zuokienė teigia, kad fondas neturi dokumentų, įrodančių, kad iš Zuokų namų išvežti daiktai priklauso fondui, viešosios įstaigos „Jono Meko fondas“ direktorius tą patvirtino, tačiau teigė, kad jų ieško. „Inventorizacijos tų knygų ir panašiai tikrai nėra, bet dabar bandome atrasti išmuitinimo ir siuntimo dokumentus iš Amerikos, – kalbėjo E. Stanišauskas ir pridūrė, kad dokumentuose turėtų būti nurodyta, kiek ir kokių dėžių bei kam siųsta. – Kitas dalykas, yra ir liudininkai, tai žmonės dalyvavę tame siuntime, ir buvęs direktorius. Aš esu tas žmogus, kuris turi atsakyti už buvusių direktorių siuntimą ir klausimą, kuris dabar yra viešumoje.“

Edgaras Stanišauskas

Po to, kai žiniasklaidoje pasirodė reportažai apie iš Zuokų namų išvežamus galimai J. Meko darbus, dailininkas Eugenijus Varkulevičius-Varkalis atpažino, kad tarp jų yra ir jo prieš dešimtmetį dingusi kūryba. E. Stanišauskas teigė, kad su dailininku jau bendravo ir jam priklausantys daiktai bus grąžinti.

„Vienu ypu Jonas Mekas su draugais, kitais menininkais siuntė daug įvairių daiktų. Šimtas dėžių. Atversime, pažiūrėsime, kas ten yra, – kalbėjo fondo direktorius. – Kitas dalykas – ką išvežė iš Užupio, aš iki galo pats nežinau, nes pats nedalyvavau. Ten buvo sudėta krūva visokių daiktų, apsidrausdamas galiu pasakyti, kad dalis jų buvo Jono Meko. O kai pamatysime, gal ir viskas.“

Jis teigė, kad nesitaria daiktų apžiūrėti, tariasi, kad jie būtų grąžinti.

„Iš ten, kur buvo paimta, ten turi būti ir grąžinta“, – į klausimą, ar daiktai bus grąžinti tuo pačiu adresu, iš kurio buvo ir paimti, atsakė E. Stanišauskas.

O jei A. Zuokienė nepriims daiktų ten, kur jie ir buvo? E. Stanišauskas teigė, kad ten yra patalpų, kurios priklauso kitiems asmenims. „Ne į tą pačią gal vietą, kur nors dešimt metrų toliau, arčiau“, – svarstė E. Stanišauskas.

O ar prašys P. Poderskio sunešti dėžes atgal ten, kur buvo? E. Stanišauskas nusijuokė, kad neprašys ir pridūrė, kad santykis su savivaldybės atstovu yra geras.

A. Zuokienė taip pat viešai išsakė abejonę fondo veiklos skaidrumu. „Ji užsiminė susitikimo metu, bet paskui mane labai gyrė, kad esu labai geras administratorius, geras vadovas“, – teigė E. Stanišauskas.

E. Stanišauskas dėl galimai neteisėtai paimtų daiktų kreipėsi į policiją. Savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis išreiškė norą, kad pareiškimas būtų atsiimtas, tačiau fondo vadovas to daryti neskuba ir teigia, kad viskas išsispręs kitą savaitę.

Savivaldybės atstovas teigia, kad fondas dokumentų dar nepateikė

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis po susitikimo paantrino, kad sprendimo dar nėra, bet jį tikisi priimti kitą savaitę. Jis tvirtino, kad dar yra daug klausimų, į kuriuos reikia atsakyti.

P. Poderskis taip pat patvirtino, kad jokių dokumentų fondas dar nepateikė, bet tikina, kad pateiks. „Bet turbūt tikrai galime teigti, kad ten yra ne tik fondo turtas, kad ir kiti menininkai, kurie apsireiškė ir žiniasklaidoje, jau ir savo darbus tenai rado, – teigė P. Poderskis. – Manau, kad nuosavybė nėra tiksliai aiški.“

Povilas Poderskis

P. Poderskis teigė, kad dėžių niekas dar neatvėrė, nes šiuo metu vyksta dokumentinis patikrinimas.

O jei fondas nepateiks reikiamų dokumentų? „Reikia žiūrėti, kaip viskas rutuliosis. nes ne tik dokumentai, bet gali būti ir įvairūs teismo sprendimai, ir panaši medžiaga. Nebūtinai tai bus su turto nuosavybe susiję. Gali būti ir kitų aplinkybių, kurios sąlygos, kad tai bus grąžinta Edgarui Stanišauskui ir jo šiuo metu valdomam fondui“, – kalbėjo P. Poderskis.

Susitikimo metu telefonu buvo susisiekta ir su Artūru Zuoku. P. Poderskis abejojo, ar prireiks jo dalyvavimo fiziškai, nes dalyvauja turtą perdavusi A. Zuokienė.

Kiek dar laiko viskas gali užtrukti? „Manau, kad bent dar savaitę tai užtruks. Bet džiaugiamės, kad turtas saugus, sausoje vietoje ir kad jis atrastas“, – teigė P. Poderskis.

Radus galimai J. Meko kūrybos Zuokų namuose, iš pareigų buvo atleistas, o vėliau patikslinta, kad ne atleistas, o laikinai nušalintas nuo pareigų, savivaldybei pavaldžios įstaigos – J. Meko meno centro vadovas. Kada bus sprendžiamas šis klausimas? P. Poderskis atsakė, kad po mero R. Šimašiaus atostogų. Meras iš atostogų į darbą grįš po kelių savaičių.