„Aš jau sakiau, kad 8 tūkst. litų aš gavau, o visa kita buvo prasimanymas, siekiant apšmeižti mane, apšmeižti partiją", - sakė Ž.Padaiga po apklausos STT. Paklaustas, kas, jo manymu, buvo prasimanymas, ministras teigė, jog kalbos apie tai, kad esą jam buvo sumokėti 40 tūkst. litų.

„Dar kartą galiu pasakyti, kad iš Darbo partijos kasos nesu gavęs jokių pinigų", - sakė Ž.Padaiga, paklaustas apie tai, kas jam davė pinigų – Darbo partija (DP) ar jos lyderis V.Uspaskichas.

Ministro teigimu, STT jį apklausinėjo taip ilgai dėl to, kad jo, kaip liudytojo parodymai, buvo iš karto stenografuojami kompiuteriu. „Labai lėtas teksto rinkėjas buvo, todėl taip ilgai ir užtruko", - DELFI sakė Ž.Padaiga.

Jis buvo apklaustas liudininku vadinamojoje DP buhalterijos byloje, kurią tiria Generalinė prokuratūra. Ji kai kurias politikų apklausas yra patikėjusi STT agentams.

Ž.Padaiga yra DP pirmininko pavaduotojas.

Praėjusią savaitę jie pusantros valandos tardė laikinai Darbo partijoje V.Uspaskichą pavaduojančią Loretą Graužinienę. Kaip ji sakė, jos buvo klausiama, ar žiniasklaidoje skelbta informacija apie tai, jog DP priklausantiems ir kitiems parlamentarams esą buvo mokėti pinigai iš juodosios DP kasos, yra teisinga.

Praėjusios savaitės trečiadienį Generalinėje prokuratūroje apklaustas vienas pirmųjų V.Uspaskicho bendražygių ir DP kūrėjų Viktoras Muntianas teigė, kad partijos finansinius reikalus tvarkydavo tik tuometinis partijos pirmininkas V.Uspaskichas. Apie tai paklausta L.Graužinienė sakė, kad „abu Viktorai" buvo atsakingi už partijos finansinius reikalus.

„V.Muntianas buvo DP rinkimų štabo vadovas, tai aš neįsivaizduoju, kaip jis galėjo netvarkyti ir nebūti atsakingas už finansus. Kada vyksta rinkiminė kampanija, tai rinkimų štabo vadovas yra aukščiau už partijos pirmininkas, tai jis (V.Muntianas) finansinius reikalus žinojo geriausiai", - sakė L.Graužinienė.

DELFI primena, kad vadinamas DP finansavimo ir juodosios buhalterijos skandalas kilo netrukus po to, kai buvo iškrėsti artimo V.Uspaskicho bendražygio verslininko Romo Ruškulio namai ir kontora. Pas jį buvo ieškota dokumentų, išduodančių DP finansavimo schemas.

Pagal žiniasklaidos pranešimus, praėjusios savaitės ketvirtadienį Generalinės prokuratūros pareigūnai apklausė tris „darbiečius" parlamentarus Joną Jagminą, Manfredą Žymantą ir Vytautą Draugelį. Esą juos tardydami prokurorai aiškinosi kiek, kada ir už ką jie gaudavo pinigų iš DP. M.Žymantas praėjusį penktadienį buvo apklaustas pakartotinai.

Taip pat, buvo apklausta ir DP būstinės vadovė Vitalija Vonžutaitė.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai melagingai tvarkomos DP buhalterijos. Prie jos pareigūnus atvedė trijų metų senumo byla dėl neteisėto Europos Sąjungos paramos skirstymo, kurią gavo įmonė „Šilų paukštynas".

Dėl to šiemet buvo sulaikytas ir buvęs Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovas.

Vėliau prasidėjo kratos, kurios pirmiausia buvo atliktos R.Ruškulio namuose ir kontoroje, vėliau DP būstinėje ir šios partijos vedlio namuose. Prasidėjus pareigūnų veiksmams, V.Uspaskichas išvažiavo iš Lietuvos į Rusiją ir iš ten negrįžta iki šiol. Kai kurių partijos kolegų duomenimis, jis šiuo metu yra Maskvoje. Ten jis esą gydosi staiga užklupusius negalavimus. „Tai, kad jis serga, yra mano asmeninė nuomonė", - žurnalistams sakė L.Graužinienė.