„Penktadienį jis mane informavo žinute, tada aš apie 14 val. jam paskambinau, paklausdama, ar tikrai jis laikosi tokios pozicijos. Tas manęs ypatingai nenustebino, nes, kaip minėjau pačioje pradžioje, jo dvejonės man buvo pakankamai gerai žinomis. Aišku, nenudžiugino tomis aplinkybėmis jo toks pareiškimas, bet tikrai nebedėjau pastangų jo atkalbinėti“, – trečiadienį Seime sakė politikė.

Ji teigė žinią perdavusi premjerei ir partijos pirmininkui Gabrieliui Landsbergiui.

„Tuo metu apie jokius kaltinimus ar ikiteisminius tyrimus man nebuvo žinoma. Apie tai sužinojau pirmadienį iš žiniasklaidos, kai pati telefonu buvau paprašyta pakomentuoti. Man buvo šokas, netikėtumas“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Konservatorių frakcijos kolegė teigė, kad minėtą penktadienį K. Bartoševičiaus žinutę gavo per pietus. Žinutę parodyti viešai ji atsisakė, motyvuodama, kad ji buvo gauta asmeninėje susirašinėjimo programėlėje.

„Nesuprantu, kuo esu kaltinama ir koks tai tardymas“, – į žurnalistų prašymą parodyti žinutę replikavo parlamentarė.

Po to ji patikslino, kad su K. Bartoševičiumi susirašinėjo „Signal“ programėlėje, o žinutės – neišliko.

„Aš gavau impulsą iš jo pusės – kuo jis į mane kreipėsi, tuo aš ir atsakiau. Normali praktika, manau, kad normali. Nesidomėjau, kaip kiti kolegos veda savo pokalbius“, – aiškino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Politikė sakė neįsiminusi tikslios gautos žinutės pažodžiui.

„Man tada atrodė, kad tai nėra kažkokios ypatingos svarbos, kad turėčiau įsiminti viską pažodžiui, tai sunku būtų pasakyti. Pagrindinė žinia buvo: aš apsisprendžiau trauktis iš Seimo. Tų panašių kalbų buvo ir anksčiau. Aš dėjau maksimalias pastangas sakydama, kad neskubėk, atrask temas“, – pasakojo konservatorė.

R. Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, K. Bartoševičiaus žinutę ji gavo apie 12 val., o, reaguodama į ją, kolegai dėl užimtumo perskambino maždaug 14 val. Po to, pasak Seimo narės, ji žinią perdavė premjerei Ingridai Šimonytei.

„Aš ją informavau telefonu, o vėliau mes turėjome susitikimą, vakarinį formatą, kuris buvo suplanuotas iš anksčiau. Rutiniškai kartas nuo karto būna tokie vakarienės formato (susitikimai)“, – paaiškino frakcijos seniūnė.

Ji sakė, kad vakarienės metu pranešė apie kolegos sprendimą pasitraukti iš Seimo ir kitiems.

„Gūžtelėjo pečiais tie, kurie ten dalyvavo. Kad po to nekiltų klausimų, kas dalyvavo, tai – partijos pirmininkas ir pirmininko pavaduotojas Jonas Survila. Aišku, mes visi žinojome apie Kristijono dvejones. (...) Aišku, kartėlio buvo, bet nebuvo numanymo, kokios jo pasitraukimo priežastys gali būti“, – kalbėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

K. Bartoševičius jai, anot jos, paaiškino savęs tiesiog nematantis toliau parlamente. TS-LKD frakcijos seniūnė taip pat pakomentavo opozicijos sprendimą inicijuoti neeilinę Seimo sesiją, kurioje bus svarstoma, ar dėl situacijos pradėti parlamentinį tyrimą.

„Aš manau, kad šis tyrimas yra grynas politinių taškų rinkimasis opozicijos iniciatyva. Aš manau, kad svarbiausias klausimas yra, kad žmogus yra teisėsaugos rankose, kad bus įvykdytas teisingumas, apsaugotos aukos ir visi kiti dalykai. Mano nuomone, tai yra svarbiausia. Tai, ko visuomenė tikisi“, – sakė Seimo narė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat patvirtino neketinanti trauktis iš frakcijos seniūnės pareigų arba Seimo.

Pripažino bendravusi su Bartoševičiumi

Delfi primena, kad anksčiau pats K. Bartoševičius buvo minėjęs, jog apie savo planus atsisakyti mandato, dar būdamas Čilėje, informavo Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnę R. Morkūnaitę-Mikulėnienę.

Antradienį politikė portalui lrytas.lt prisipažino, kad ne K. Bartoševičius, o ji pati skambino buvusiam frakcijos nariui į Čilę.

„Taip, aš jam skambinau, sulaukusi tam tikrų indikacijų, jog turėčiau jam paskambinti“, – portalui lrytas.lt pripažino R.Morkūnaitė-Mikulėnienė. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Šis parlamentarės prisipažinimas, praėjus beveik trims savaitėms po K. Bartoševičiaus atsistatydinimo iš Seimo, sukėlė audringą reakciją viešojoje erdvėje.

Tiesa, trečiadienį R. Morkūnaitė-Mikulėnienė patikslino savo skambučio K. Bartoševičiui aplinkybes. Politikės teigimu, jos teiginiai buvo klaidingai interpretuoti.

„Keletas patikslinimų dėl viešumoje pasirodžiusių ir klaidingai interpretuotų mano teiginių. Penktadienį K. Bartoševičius žinute informavo, kad traukiasi iš Seimo. Tą pačią dieną paskambinau paklausti, ar tai galutinis apsisprendimas, nes tokių ketinimų buvo ne vienas jau anksčiau. Tuo metu apie teisėsaugos įtarimus dar nebuvo žinoma. Apie juos sužinojau pirmadienį, kuomet gavau skambutį iš medijos su prašymu pakomentuoti“, – feisbuke trečiadienį rašė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos, kai įtariamasis buvo Seimo narys. Šiuo metu nukentėjusiais pripažinti 4 asmenys, tuo metu jie buvo mažamečiai arba nepilnamečiai.

Tačiau daugiau nei prieš savaitę konservatorių atstovas parlamente K. Bartoševičius pranešė, jog pats atsisako Seimo nario mandato. Politikas teigė sprendimą priėmęs dėl asmeninių priežasčių. Netrukus po to, kai parlamentaras paskelbė pasitraukiąs iš Seimo, generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į parlamento pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen dėl K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį pasakė, kad sausio 20 dieną, penktadienį, po susitikimo su generaline prokurore Nida Grunskienė, ji buvo susitikusi ir su premjere Ingrida Šimonyte.

Susitikime su generaline prokurore V. Čmilytei-Nielsen buvo pranešta, kad Seimui gali tekti susirinkti į neeilinę sesiją, nes prokuratūra ruošia prašymą tokią sesiją sušaukti ir jos metu naikinti vieno parlamento teisinę neliečiamybę.

Teigiama, kad šio susitikimo metu konkreti Seimo nario pavardė atskleista nebuvo. Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen jau kelis kartus kartojo, jog penktadienį jai buvo pateikta nuasmeninta informacija. Premjerė taip pat tikina, jog jai jokia informacija apie K. Bartoševičių nebuvo perduota.

„Man nebuvo įvardyti konkretūs Baudžiamojo kodekso straipsniai, man buvo pateikta nuasmeninta informacija. Taigi, ikiteisminio tyrimo medžiagos man nebuvo pateikta“, – kartojo Seimo pirmininkė.

Tačiau generalinė prokurorė N. Grunskienė kalbėjo kiek kitaip.

„Sausio 20 dieną susitikime su Seimo pirmininke nei pavardė, nei kokiai frakcijai ar partijai šis asmuo priklauso, įvardyta nebuvo. Buvo nurodyta, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas ir [buvo nurodyta] pagal kokius Baudžiamojo kodekso straipsnius“, – žurnalistams po posėdžio su Seimo darbiečiais antradienį komentavo generalinė prokurorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)