„Pati situacija tikriausiai rutuliojasi nuo 2018 metų, aktyviai – nuo 2022 metų. Tikrai gautas ne vienas pranešimas dėl galimo vaiko teisių pažeidimo. Nuo 2018 metų iki šių metų rugpjūčio gauti 46 pranešimai apie galimus vaiko teisių pažeidimus – būtent šio vaiko“, – kalbėjo I. Skuodienė.

Ji pažymėjo, kad pranešimų buvo gauta tiek iš abiejų tėvų, taip pat iš sveikatos priežiūros įstaigos, vaiko teisių apsaugos specialistų, socialinių paslaugų centro. I. Skuodienė pripažino, jog su šeima tarnybos dirbo ne vienerius metus.

I.Skuodienė taip pat atkreipė dėmesį, jog viešojoje erdvėje išplitusiame vaizdo įraše matomo atskyrimo metu vaikas iš šeimos nebuvo paimtas – šiuo metu jis su tėčiu. Nei vienam iš tėvų teisės į vaiką nėra apribotos, tačiau yra sudaryta bendravimo tvarka, pažymi I. Skuodienė.

„Nėra taip, kad kažkuris iš tėvų neteko teisės į savo vaiką. Bet vaikas turėjo būti grąžintas į savo gyvenamąją vietą, grąžintas į ugdymo procesą, į savo socialinę aplinką, pas draugus, į būrelius.

Svarbu pastebėti, kad tai buvo rugsėjo 21 diena, o vaikas nelankė mokyklos, nedalyvavo ugdymo procese. Kitaip tariant, mama su vaiku slapstėsi“, – portalui lrt.lt atvejį komentavo I. Skuodienė.

Vaiko teisių apsaugos tarnybos nurodo, jog vaizdo įraše užfiksuotas vaiko paėmimas įvyko rugsėjį, kai teismas skubiai įpareigojo mamą perduoti vaiką tėvui, tačiau moteriai nevykdant šio sprendimo, jį įgyvendinti turėjo tarnyba.

„Įraše – tik kelios minutės to fragmento, o įvykis vyko tikrai ilgai, viskas truko ilgiau nei kelias valandas. Visas vaizdas tada yra kiek kitoks“, – sakė I. Skuodienė.

Viešojoje erdvėje pirmadienį ėmė plisti vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip vaiko teisių apsaugos darbuotojai iš mamos paima vaiką. Vaikas, plėšiamas iš mamos glėbio, verkė ir rėkė „ne“, „mamyte“, „gelbėkit“, „paleiskit“. Darbuotojai vaiką ramino, teigdami, kad „tavo mamytė niekur nedingo“. Mama prašė pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos darbuotojų neimti jos vaiko.

Šiuo vaizdo įrašu pasidalinusi judėjimo „Basos mamos“ lyderė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė teigė, neva jame atpažinta Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Aurika Stanislovaitienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)