Anksčiau departamentas šios informacijos nesuteikė argumentuodamas esą tai pažeistų Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR).

Lietuvos pilietybė R. Abramovičiaus vaikams Arkadijui ir Annai suteikta kilmės pagrindu, nes milijardieriaus seneliai turėjo Lietuvos pilietybę iš tėvo pusės. Migracijos departamento duomenimis, A. Abramovičiaus dukra Anna lietuvišką pasą įgijo pirmoji, 2011 m. spalį, o atsinaujino 2021-ųjų gegužę.

Milijardieriaus sūnui Arkadijui Lietuvos pilietybė atkurta pagal naują tvarką, su ministro parašu.

„Tuomet jau buvo praėję pusantrų metų nuo R. Abramovičiaus įtraukimo į ES sankcijų sąrašą. Taip pat buvo viešai žinoma ir informacija apie tai, kad R. Abramovičius prieš pat invaziją į Ukrainą savo vaikams perleido dešimties savo valdytų fondų kontrolę. Šiuos faktus dar 2023 m. pradžioje atskleidė „The Guardian“, – rašo „Siena“.

Anot Migracijos departamento, Arkadijui Abramovičiui pilietybė atkurta remiantis 2013 m. Vidaus reikalų ministro įsakymu, paskutinėmis ministro „tvarkiečio“ Dailiaus Alfonso Barakausko darbo savaitėmis.

Skelbiama, jog be Annos ir Arkadijaus, oligarchas turi dar penkis vaikus. Kaip žurnalistams nurodė Migracijos departamentas, likę trys pilnamečiai oligarcho vaikai – Sofija, Arina ir Ilja – lietuviškais pasais nedisponuoja. Nurodoma, jog pats R. Abramovičius taip pat turi teisę į Lietuvos pilietybę, tačiau ja nėra pasinaudojęs.

ELTA primena, kad tarptautinio žurnalistinio tyrimo „Cyprus Confidential“ metu nutekinti duomenys rodo, jog Rusijos oligarcho R. Abramovičiaus sūnus Arkadijus ir dukra Anna yra įgiję Lietuvos pilietybes. Apie tai paskelbė tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Žurnalistai tarp nutekintos medžiagos iš Kipro finansinių paslaugų kontoros „Meritservus“ aptiko oligarcho sūnaus A. Abramovičiaus paso nuotrauką. Dokumentas buvo išduotas prieš dešimtmetį ir baigė galioti šių metų gruodžio 5 d. Paso nuotraukos autentiškumas patvirtintas Londono teisininko parašu.

Žurnalistų išanalizuoti susirašinėjimai rodo, Arkadijaus ir Annos Abramovičių lietuviški pasai buvo panaudoti ir operacijoms, vertinamoms kaip bandymai apeiti oligarchui taikomas tarptautines sankcijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)