Rašoma, kad bent trys šalyje veikiančios suverenų grupės palaiko ryšius su suverenų pasaulio galva prisistatančiu veikėju Nikolajumi Burovu iš Baltarusijos. Šis asmuo skelbiasi sukūręs „Suverenų pasaulį“, pardavinėja suverenų dokumentus, turi savo „valiutą“, rengia mokymus.

Taip pat teigiama, kad dalis šių suverenų judėjimų turi sukčiavimo požymių.

LRT tyrime akcentuojama, kad veikia ir suverenios nepriklausomos Lietuvos prezidentu tremtyje prisistatantis Alfonsas Norvaišas. Šis asmuo šiuo metu gyvena Šveicarijoje, kur slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos, nes yra teistas už finansines aferas.

ELTA primena, kad suverenų judėjimas Lietuvoje dėmesio susilaukė po to, kai suverenais save vadinantys tėvai iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ pagrobė savo tris vaikus ir bandė išgabenti į Baltarusiją.

Valstybės saugumo departamentas (VSD) tuomet įspėjo, kad pastaruoju metu aštrėja „suverenų“ judėjimo konfliktai su valstybės institucijomis.

VSD akcentavo, kad tapę „suverenais“ asmenys atsisako piliečio pareigų (pvz., mokėti mokesčius) ir valstybės išduotų dokumentų, nutraukia sutartis, nepripažįsta teismų sprendimų (dažnai nemoka baudų) ir taip nesėkmingai bando išvengti laisvės atėmimo bausmių, gamina savo dokumentus ir kitus institucijų išduodamus ženklus (dažnai automobilio valstybinius numerius), neteisėtai užvaldo nenaudojamą žemę ar nekilnojamąjį turtą, bando legaliai ar nelegaliai įsigyti ginklų.

VSD pažymėjo, kad Lietuvoje save su suverenais tapatina keletas šimtų gyventojų, aktyviau veikia keliasdešimt SSRS (arba LTSR) piliečiais save laikančių „suverenų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)