Tai gali reikšti, kad konkrečių Rusijos oligarchų pavardžių, kam sankcijos galėtų būti švelninamos, sankcijų pakete turėjo nebelikti.

LRT žiniomis, siūlomose išimtyse anksčiau buvo įvardijami konkretūs 5-6 asmenys, kuriems buvo siūloma atšildyti dalį lėšų, kad jie galėtų toliau vykdyti prekybą.

Sankcijų paketui iki penktadienio vidurdienio turėtų būti taikoma raštiško patvirtinimo procedūra, „Reuters„ citavo savo šaltinius tarp Europos diplomatų, o po to jis bus paviešintas.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen maždaug prieš savaitę paskelbė, kad rengia dar vieną sankcijų Rusijai paketą.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda BNS teigė per Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdį išsakęs kritišką požiūrį dėl naujame sankcijų Rusijai pakete pasiūlytų išimčių grūdų ir trąšų eksportui.
Teigiama, kad Europos Sąjungos lyderiai derinti šį klausimą paliko ambasadoriams ir Europos Komisijai (EK).

Po EVT posėdžio Lietuvos prezidentas žurnalistams sakė atkreipęs kolegų dėmesį, kad šie pasiūlymai nėra priimtini, kad „tai yra iš esmės sankcijų sušvelninimas dengiantis gana gražiais humanitariniais klausimais, tai yra maisto saugumo ir maisto trūkumo klausimais“.
„Mūsų įsitikinimu ir mūsų nuogąstavimu, tai gali reikšti, kad pasinaudodami šiomis išlygomis rusų oligarchai galės tvarkytis savo reikaliukus ir tokių būdu finansuoti tolesnį Kremliaus karą, kadangi tai yra artimi Kremliui oligarchai“, – teigė G. Nausėda.

„Atsirado kelios valstybės, kurios išreiškė solidarumą ir nuogąstavimus, Baltijos valstybės, Lenkija. Sutarėme, kad mūsų ambasadoriai dirbs šiuo klausimu ir kad šiuo klausimu didesnio vaidmens imsis Europos Komisija“, – sakė jis.

Lietuvos vadovas tvirtino, kad palankiai įvertintas buvo jo siūlymas prailgti sankcijų galiojimo ir peržiūros laikotarpį nuo šešių iki dvylikos mėnesių.

Anot jo, sprendimas dėl to galėjo būti priimtas, jeigu dvi šalys nebūtų tam pasipriešinusios.

„Galiausiai sutarėme, kad pasibaigus šešiems mėnesiams šių sankcijų galiojimui grįšime prie šito klausimo, per tą laiką įvertinsime, ar nėra kokių nors juridinių niuansų, ir labai tikėtina, kad šis Lietuvos pasiūlymas bus įgyvendintas šiek tiek vėliau“, – teigė G. Nausėda.
Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis anksčiau pranešė, kad Lietuva ir Lenkija užblokavo naujų sankcijų Rusijai priėmimą dėl Vakarų šalių pasiūlytų išimčių grūdų ir trąšų eksportui. Pasak jo, pasiūlytos išimtys gali tapti landa apeiti sankcijas.

„Financial Times“ pranešė, kad išimtis sankcijoms pasiūlė Vokietija, Prancūzija ir Nyderlandai, iniciatyvai paramą pareiškė ir dalis kitų Vakarų Europos valstybių.

Dokumente teigiama, kad kroviniai Europos uostuose šiuo metu sulaikomi ilgiau nei būtina, nes bendrovės nerimauja dėl dalyvavimo sandoriuose su Rusijos įmonėmis, kurios priklauso sankcionuotiems asmenims, ir taip sutrinka trąšų bei maisto tiekimo grandinės.

G. Landsbergio teigimu, iš pradžių išimtys siūlytos taikyti pusantro tūkstančio Rusijos privačių asmenų ir įmonių, tačiau vėliau sąrašas sutrumpintas.

G. Nausėda nepaneigė, bet ir nepatvirtino, kad tarp šių asmenų minimas ir Rusijos oligarchas Andrejus Melničenka. Dėl sąsajų su juo sankcijų pavasarį sulaukė Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovė „Lifosa“.

„Jeigu mes tas pavardes žinome, turime padaryti viską, kad jie nebūtų tos istorijos laimėtojai“, – teigė prezidentas.

ES devintajame sankcijų Rusijai pakete, be kita ko, numatyta pritaikyti sankcijas beveik 200 Rusijos piliečių ir įmonių, įskaitant Rusijos valstybės dūmos narius, ministrus, politines partijas, Konstitucinio teismo teisėjus ir t. t. Taip pat į juoduosius sąrašus siūloma įtraukti daugiau šalies bankų, uždrausti į Rusiją eksportuoti daugiau įvairių technologijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)