Pusketvirtų buvimo valdžioje metų premjero Algirdo Butkevičiaus reitingas laikėsi viršūnėse, tačiau pastaraisiais mėnesiais ėmė svyruoti. „Vilmorus“ duomenimis, kai klausiama, kas geriausiai atstovauja žmonių interesams, A. Butkevičiaus reitingas smuko nuo 14 proc. vasarį iki 12,7 proc. kovą. A. Butkevičių vasarį palankiai vertino 55,1 proc., kovo mėnesį tokių liko 50,7 proc.

Tuo metu kovo 4-15 dienomis „Baltijos tyrimai“ atlikta sociologinė apklausa atskleidė, kad A. Butkevičių palankiai vertina 51 proc. respondentų, nepalankiai – 44 proc.

Skandalai pradėjo sūpuoti socialdemokratų reitingus: remiantis „Vilmorus“ apklausomis, už socialdemokratus vasario mėnesį balsuoti norėjo 23 proc. respondentų, kovo – 21,2 proc., nors tai patenka į paklaidos ribas. „Baltijos tyrimai“ kovą fiksavo 20,1 proc. socialdemokratų reitingą.

V. Valentinavičius: A. Butkevičiaus teflonas pramuštas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius sako, kad problemos koalicijoje kyla iš socdemų problemų.

„Problemų esmė – socdemai ir A. Butkevičius pradėjo prarasti populiarumą, nes neigia problemas partijoje – tokias kaip Malinauskas. Skandalai, tokie kaip Vijūnėlės, svarbūs ir reikšmingi, bet aš manau, kad A. Butkevičiaus teflono sluoksnį pramušė vos ne sąmoningai užimta pozicija, kad realiai jokio piktnaudžiavimo nėra, yra tik priešų sąmokslas“, – sakė politologas.

Virgis Valentinavičius

Pasak V. Valentinavičiaus, šią poziciją nuosekliai kartojo bei plėtojo ir pats A. Butkevičius, ir partijos propagandistai, ir partijai palankūs apžvalgininkai. Politologo manymu, problemos neigimas padarė daugiau žalos nei pati problema.

V. Valentinavičiaus nuomone, pirmiausia reikėtų pripažinti, kad problema yra ir truputį sąžiningiau pasižiūrėti į reikalą. Kitas klausimas – kiek socdemai dabar pajėgūs tą padaryti.

Pasak politologo, svarbu tai, kad krenta ne tik Socialdemokratų partijos, bet ir paties lyderio A. Butkevičiaus populiarumas. A. Butkevčiaus politinis svoris visus trejus su puse metų rėmėsi jo populiarumu. „Kada teflonas pramuštas, tada politinis svoris darosi problemiškas, koalicijos vaikai vaikų darželyje pradeda neklausyti ir prasideda problemos, tuo labiau, kad koalicijos partneriai nėra idealūs“, – sakė Konservatorių partijai priklausantis politologas.

V. Valentinavičiaus aiškinimu, populiarumo praradimas reiškia politinės galios praradimą, atitinkamai silpsta pagrindinis koalicijos narys ir visa koalicija. „Klausimas, kokioje būklėje socdemai prieis iki rinkimų. Radikalių būdų, kaip staiga pataisyti sveikatą, kada taip apleista, aš nematau. Vienas elementarios higienos dalykų būtų toks: socdemai turi rimtai pagalvoti leisti A. Butkevičiui kalbėti tik vieną dieną ir, pageidautina, vakare“, – ironizuoja politologas, turėdamas omenyje premjero įprotį kelis kartus per dieną pakeisti nuomonę.

Jo nuomone, pastaruoju metu partija ir jos lyderis ne visada elgiasi neadekvačiai. Esą jau pati situacija, kad buvo prieita prie rimto Povilo Gylio, „Garliavos kandidato į ministrus“, svarstymo, rodo, kad partija atsisveikinusi su tikrove ir klausimas, kiek pajėgi į tikrovę sugrįžti.

MRU docento teigimu, normaliausia būtų iš R. Pakso reikalauti mažiau skandalingo kandidato į vidaus reikalų ministrus, kuris gaisrą kuriam laikui užgesintų. V. Valentinavičiaus nuomone, socialdemokratams galima galvoti apie mažumos vyriausybės variantą. „Tačiau klausimas, ar A. Butkevičius dar apskritai pajėgus tokio lygio strategavimui“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

Politologas nesitiki ryžtingų ir greitų veiksmų, jo nuomone, pasimetimo būklėje esančiai partijai reikia kaip nors pratempti iki rinkimų.

Valstiečiai žalieji gali tapti alternatyva socdemams

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius politologas Tomas Janeliūnas sako, kad artėjant rinkimams žmonės rimčiau vertina savus balsus, pradeda galvoti, ar valdžioje nori matyti tas pačias partijas.

„Gal dar apklausose tai neatsispindi, tačiau tarp partijų vyksta persigrupavimai. Tarkime, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, dar be paskelbimo apie Sakvernelį, jau buvo pasivijusi „Tvarkos ir teisingumo“ partijos reitingus, matyt, ji dalies rinkėjų pradedama vertinti kaip alternatyva tų, kurie nusivylę dabartinėmis valdančiosiomis partijomis“, – pastebi T. Janeliūnas.

Tomas Janeliūnas

Pasak T. Janeliūno, ilgą laiką socialdemokratų stabilumas buvo siejamas su tuo, kad jiems nebuvo matoma alternatyvų. Tačiau dabar tokia patrauklia alternatyva socialdemokratų rinkėjams gali tapti valstiečiai žalieji.

„Lašas po lašo akmenį pratašo. Galiausiai ir kritika premjerui, kartais pavėluotai, bet pasiekia“, – apie smukusius A. Butkevičiaus reitingus kalbėjo T. Janeliūnas.

Politologo manymu, viena galimybių socialdemokratams atsitiesti galėtų būti „tvarkiečių“ išmetimas iš koalicijos. „Tai gali būti viena versijų, ką daryti socialdemokratams. Jeigu mes porą, tris mėnesius fiksuotume tendenciją, kad tikrai reitingai važiuoja žemyn, tai jie greičiausiai įgaus pagreitį prieš pat rinkimus ir socialdemokratams tikėtis, kad viskas gerai baigsis, būtų didelė klaida. Todėl visiškai logiška jiems būtų svarstyti radikalesnius žingsnius, kad kritimo tendencija keistųsi“, – sako TSPMI profesorius.

Jo nuomone, su dabartine koalicija reikia daryti kažką reikšmingo, nes situacija dviprasmiška. Štai „Tvarkos ir teisingumo“ partija – įtariamoji korupcijos bylose, R. Paksas greičiausiai taip pat sulauks tokių kaltinimų, kai tik Europos Parlamente bus panaikinta jo teisinė neliečiamybė.

„Akivaizdu, kad su tokiais partneriais, kurie įtariami korupcijoje ir kurių net pats A. Butkevičius nenori matyti ministro poste, jų buvimas koalicijoje labai dviprasmiškas. Šiuo atveju reikėtų priimti konkretų sprendimą ir ieškoti galimybių Vyriausybę, galbūt ar mažumos, ar su kažkokiais partneriais, išsaugoti iki rinkimų“, – kalbėjo T. Janeliūnas.

Mažumos vyriausybė Lietuvoje yra buvusi. Politologo nuomone, liberalai mielai svarstytų paremti mažumo vyriausybės idėją.