„Kaip žinote, šiąnakt, šį rytą buvome atakuoti. Vėl Charkivas, vėl Odesa, Kyjivo regionas – daug mūsų regionų, žmonių. Todėl mums oro gynyba yra prioritetas numeris vienas“, – susitikimo su prezidentu G. Nausėda pradžioje kalbėjo V. Zelenskis.

„Tai mums didžiausias šiandienos iššūkis“, – pripažino jis.

Ukrainos lyderis dėkojo prezidentui G. Nausėdai, jog Vilnius šiuo klausimu padeda Ukrainai. V. Zelenskis taip pat nurodė, kad su Lietuvos vadovu nori aptarti ir kitas karinės pagalbos Ukrainai iniciatyvas.

„Žinoma, kalbėsime apie daug įvairių iniciatyvų. Bet, žinote, visos iniciatyvos prasideda labai garsiai, tačiau svarbu jas baigti ir įgyvendinti Ukrainos naudai“, – vylėsi V. Zelenskis.

V. Zelenskis dėkojo Lietuvai ir už visokeriopą pagalbą, suteiktą ukrainiečiams, bei paramą Ukrainos euroatlantinės integracijos siekiams.

„Mes niekada to nepamiršime. Ačiū žmonėms, kurie taip šiltai priėmė mūsų pabėgėlius ir jiems padėjo“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„Žinoma, ačiū, kad remiate mūsų kelią į Europos Sąjungą ir NATO. Tam nėra jokių kitų alternatyvų“, – akcentavo politikas.

G. Nausėda: mėginame skatinti partnerius ne tik priimti būtinus sprendimus, bet ir juos įgyvendinti


Savo ruožtu prezidentas G. Nausėda patikino V. Zelenskį, jog Lietuva laikysis savo įsipareigojimų Kyjivui ir toliau sieks remti prieš Rusijos agresiją kovojančius ukrainiečius ne tik politiškai, finansiškai, bet ir karinėmis priemonėmis.

„Mano šaliai, lietuviams labai svarbu remti jus visais būdais – politiškai, ekonomiškai ir, žinoma, karine prasme. Mėginame telkti, skatinti partnerius ne tik priimti būtinus sprendimus, bet ir juos įgyvendinti“, – kalbėjo G. Nausėda.

G. Nausėda pakartojo, jog Lietuva ir toliau rems Ukrainos integraciją į Europos Sąjungą (ES) bei NATO. Prezidentas teigė norįs su V. Zelenskiu aptarti, kokius signalus Vilnius bei Kyjivas šiuo klausimu galėtų pasiųsti tarptautinei bendruomenei dar iki vasarą Vašingtone vyksiančio Aljanso viršūnių susitikimo.

„Tikiuosi, kad viskas yra įmanoma ir jūs galite įgyvendinti visas reikiamas reformas ir Europos Komisijos rekomendacijas“, – vylėsi prezidentas.

„Esame pasirengę jums padėti šiame kelyje – mūsų ekspertai bus ir suteiks jums reikiamą informaciją, patirtį, instrukcijas“, – patikino jis.

Be to, susitikime prezidentas pabrėžė, kad Lietuva Ukrainos paramai skirs iki 2 proc. šalies BVP.

„Ukrainoje sprendžiasi visos Europos ateitis, o kokia ji bus, priklauso nuo mūsų visų veiksmų šiandien. Todėl Lietuva aktyviai telkė ir telks tarptautinę sąjungininkų karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai. Lietuva buvo ir bus su jumis iki pergalės“, – Prezidentūros išplatintame pranešime cituojamas prezidentas.

G. Nausėda susitikime akcentavo, kad vien šiemet Lietuva Ukrainai jau skyrė 80 milijonų eurų vertės karinės paramos, įskaitant 35 milijonus eurų, skirtų Čekijos iniciatyvai, perkančiai amuniciją Ukrainai.

„Lietuva siuntė antidronų, amunicijos, karinės aprangos, o balandžio ir gegužės mėnesiais į Ukrainą keliaus šarvuoti transporteriai M113, generatoriai ir logistinė parama“, – pažymėjo G. Nausėda.

Pasak G. Nausėdos, Lietuvos verslo įmonės ypač suinteresuotos bendradarbiauti su Ukraina dronų ir antidronų gamybos bei gynybos pramonės srityse.

ELTA primena, kad ketvirtadienį į Vilnių atvyko Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis dalyvaus sostinėje vyksiančiame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime.

Susitikimo su prezidentu G. Nausėda politikai aptars padėtį fronte, karinės ir finansinės paramos poreikius. Šalių vadovai taip pat diskutuos dėl Ukrainos eurointegracijos procesų ir narystės NATO perspektyvų.

Po plataus masto karo Ukrainoje pradžios tai trečiasis kartas, kuomet V. Zelenskis lankosi Lietuvoje. Pastarąjį kartą Vilniuje jis viešėjo šių metų sausį.

Ketvirtadienį Vilniuje vyksta Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikimas, kuriame ketina dalyvauti trylikos Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų esančių ES valstybių narių vadovai. Į susitikimą taip pat pakviestos asocijuotosios šalys Ukraina ir Moldova.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)