S. Daukanto aikštė prieš pat kalbą buvo pilna. Ukrainos vadovo kalbos susirinko paklausyti keli šimtai žmonių, nešini Ukrainos, Lietuvos ir NATO vėliavomis.

Lietuvos ir Ukrainos prezidentų kalbų į S. Daukanto paklausyti atėjo ir buvę šalies vadovai: Dalia Grybauskaitė ir profesorius Vytautas Landsbergis, taip pat Seimo nariai, diplomatai, ministrai.

Prieš prezidentų pasisakymus skambėjo Lietuvos ir Ukrainos himnai.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis kalbos pradžioje į susirinkusius kreipėsi lietuviškai.

„Sveikinu tave, Vilniau, sveikinu tave, Lietuvos tauta!“, – sakė jis.

„Pastarąsias keletą dienų Vilniuje buvo itin šalta, likusi savaitės dalis irgi turėtų būti šalta, bet šiandien ženkliai šilčiau. Ir tai yra labai simboliška, kai mes kartu, net šaltis atsitraukia. Esu įsitikinęs, kad atsitrauks ir Rusija“, – Vilniuje trečiadienį kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Ukrainos prezidentas sakė, kad negalime pasakyti tikslios dienos, kada tai įvyks, negalime išvardinti visų detalių kaip tai įvyks, bet žinome, kad tai įvyks.

„Ir mūsų laisvė paims viršų, tokia diena ateis būtinai. Pirma diena po šio karo – mūsų diena“, – kalbėjo jis.

Ukrainos prezidento teigimu, kai 1989–1990–1991 Baltijos tautos pirmosios iš Maskvos pavergtų tautų atvirai žengė tikros valstybinės nepriklausomybės atkūrimo keliu, ukrainiečius įkvėpė mūsų drąsa ir nuojauta – ateities nuojauta.

„Labiau už viską norėjote laisvės, ir žinojote, kad jūsų laisvė, kai bus apsaugota, reikš gerą likimą, jūsų nuosavą likimą, taip ir įvyko. Ir mes visi esame dėkingi už jūsų drąsą, kuri padėjo pakeisti istoriją į gerąją pusę“, – kalbėjo jis.

Ukrainos vadovas teigė, jog šiuo metu rizika tik dar didesnė.

„Dabar yra dar labiau lemtingas istorinis momentas ir rizika dar didesnė. Dabar turime reikalų su žymiai klastingesne Rusija. Dabar, kai Maskva bando susigrąžinti savo senąją imperiją, pasitelkdama visą šiuolaikinių ginklų spektrą, mūsų ukrainietiška drąsa irgi yra pagalba jums. Mūsų vienybė su jumis taip pat yra ir jūsų saugumo garantas“, – teigė V. Zelenskis.

Jis teigė, jog Ukrainos karių atsparumas yra ir mūsų atsparumas.

„O mūsų ukrainietiška nuojauta, kad Rusija neišgyvens, jei mes toliau prieš ją kovosime, taip pat yra mūsų su jumis teisumo patvirtinimas, mūsų bendro istorinio pasirinkimo. Pasirinkimo būti nepriklausomais teisingumo.

Būti Europoje, būti tarp lygių. Ir būtent dėl to – taikių. Būtent tai ir turi įvykti, dėl to darysime viską, ką galime. Turime tai daryti maksimaliai vieningai ir tiek, kad pasiektume savo tikslą. Nebus daugiau imperijos“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

Pasak V. Zelenskio, kiekvienas, kuris pradėjo agresiją prieš Ukrainą, gana aiškiai įsivaizdavo, kokią norėjo matyti pirmąją dieną po Ukrainos: jie svajojo pažeminti ukrainiečių tautą, jie žudo nedvejodami.

„Jie jau deportavo šimtus tūkstančių mūsų žmonių – suaugusiųjų ir vaikučių. Jie norėjo ištrinti viską, kuo pagrįsta mūsų kultūra. Jie žiauriai kankina žmones – tūkstančius žmonių, kurie laikomi nelaisvėje, ir kankina juos vien tam, kad atkeršytų už tai, jog Ukraina egzistuoja. Toks yra Rusijos blogio lygis“, – pabrėžė jis.

Ukrainos prezidentas akcentavo, kad jeigu tokia katastrofiška diena – diena po Ukrainos – ateis, Rusija darys viską, kad po jos sektų diena po Moldovos, tada diena po Baltijos šalių, po Lenkijos, po daugelio kitų šalių.

Pasak V. Zelenskio, Kazachstanas ir Uzbekistanas jau girdi, kad Rusija negerbia jų nepriklausomybės – Maskva neturi jokios pagarbos Kaukazo tautoms.

„Rusijos noras manipuliuoti visais yra akivaizdus, ir dabar visiems pavojinga tylėti, pavojinga būti nuošalyje arba būti vienam“, – įspėjo jis.

V. Zelenskio teigimu, kai visi padeda vienam, laimi laisvė – ši taisyklė jau suveikė daugybę kartų, ji esą suveiks ir dabar. „Mūsų visų labui. Bet kuri imperija kuriama ant pirmųjų griuvėsių po lemiamo laisvės pralaimėjimo ir užimti Ukrainą Maskvai reikia būtent dėl šios priežasties. Tačiau kartu mes keičiame istoriją į gerąją pusę“, – akcentavo jis.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis teigė, jog „nebus tos dienos po Ukrainos“.

„Bus diena po karo, bus diena po V. Putino“, – teigė jis. Šie žodžiai sulaukė ovacijų.

„Tai bus mūsų saugumo diena, garantuoto saugumo. Jūsų nepajudinamos laisvės, ramaus Estijos, Latvijos, Suomijos, Švedijos gyvenimo. Visų valstybių, kurių likimą Rusija dabar bando paskandinti abejonėse.

Tai bus naujo šanso Baltarusijai diena, šanso, kurio Baltarusija nusipelnė“, – kalbėjo Ukrainos vadovas V. Zelenskis.

Jis taip pat teigė, jog tai bus naujos stiprybės diena visai Europai.

„Kuri dabar, gindamasi Nuo Rusijos hibridinių atakų mokosi tikros vienybės. Vienybės, dėl kurios mūsų žemynas tampa pasauliniu laisvės gynėju. Vienybės, kuri kartu su Ukraina yra pilnavertė. Kartu su Ukraina ES, NATO, kartu su Ukraina taikoje“, – susirinkusiems S. Daukanto aikštėje sakė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Jis teigė, jog Lietuva ir Ukraina žino, kokių veiksmų reikia imtis, ką galime prarasti ir ką laimėti.

„Visi žinome, kokios dienos norime ir turime atlikti savo vaidmenį. Padaryti viską, kad laimėtumėme“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Baigdamas kalbą Ukrainos vadovo dėkojo Lietuvos žmonėms už tai, kas daroma dėl Ukrainos, už nesvyruojanti palaikymą šiai šaliai.

„Aš ploju jums“, – teigė jis. V. Zelenskis atskirą padėką skyrė ir Lietuvos prezidentui G. Nausėdai ir jo šeimai už ilgalaikį palaikymą ilgas karo dienas.

„Ačiū visiems jums, kad esate čia, kad laikote Ukrainą savo širdyje šiuos sunkius karo mėnesius, karo metus. Šlovė jums, šlovė Ukrainai“, – kalbą S. Daukanto aikštėje užbaigė Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Nausėda: savo pavyzdžiu mes neigiame Rusijos imperines užmačias

Lietuvos ir Ukrainos vienybė yra tai, ko nenori matyti agresorė Rusija, sako prezidentas G. Nausėda trečiadienį į Daukanto aikštę V. Zelenskio kalbos pasiklausyti susirinkusiems gyventojams.

Pasiklausyti Lietuvos ir Ukrainos prezidentų į Daukanto aikštę susirinko keli tūkstančiai žmonių. Nešini Ukrainos ir Lietuvos vėliavomis vilniečiai Lietuvos ir Ukrainos vadovus pasitiko griausmingais plojimais.

„Šiandieninis Lietuvos ir Ukrainos vienybės liudijimas – būtent tai, ko nenori matyti mūsų senas, klastingas priešas. Savo pavyzdžiu mes neigiame Rusijos imperines užmačias ir neleidžiame jų įgyvendinti“, – teigė prezidentas G. Nausėda, išskirdamas ukrainiečių ryžtą gintis nuo agresorės Rusijos.

„Sumeluota imperijos didybė nublanksta prieš tai, ką mes kasdien regime naujienose iš Ukrainos. Matome didvyriškumą veiduose Ukrainos karių ir civilių žmonių, priverstų dieną naktį kęsti kruvinus antskrydžius. Matome viltį akyse Ukrainos vaikų, kurie su savo artimaisiais laikiną prieglobstį rado čia, Lietuvoje“, – teigė prezidentas.

„Šiandien aš žemai lenkiuosi visiems Ukrainos gynėjams ir iš visos širdies dėkoju Prezidentui Volodymyrui Zelenskiui už jo įkvepiantį pavyzdį“ – pridūrė šalies vadovas.

Jausmingoje kalboje G. Nausėda teigė, kad Lietuvos ir Ukrainos santykiai yra ypatingi. Tai, pažymėjo prezidentas, lėmė panaši šalių istorinė patirtis.

„Lietuvos santykis su Ukraina tampa vis jautresnis, vis nuoširdesnis, vis artimesnis. Mūsų žmonės žino, ką reiškia atsidurti Rusijos agresijos taikinyje, todėl renkasi veikti didžios neteisybės akivaizdoje. Jie organizuoja, renka ir gabena paramą Ukrainai. Reguliariai aukoja pinigines lėšas. Reikalauja iš savęs ir iš kitų dar daugiau pagalbos Ukrainai ir ukrainiečiams“, – sakė G. Nausėda, pabrėždamas Lietuvos indėlį tiekiant paramą Ukrainai.

„Lietuva šiandien yra viena iš aktyviausių Ukrainos rėmėjų. Perduodame jai tiek ginkluotės ir humanitarinės pagalbos, kiek tik galime. Teikiame paramą Ukrainai visais tarptautinės diplomatijos kanalais. Palaikome Ukrainos taikos formulę ir nepavargdami kalbame apie tai, kad ukrainiečiai turi laimėti šią kovą, nes nuo to priklauso viso pasaulio saugumas“, – sakė G. Nausėda.

„Ukrainai nereikia niekuo apsimetinėti. Ji jau yra nepaprastai didinga ir ori“, – savo kalboje sakė G. Nausėda.

Delfi primena, kad trečiadienį iš anksto neskelbto vizito į Lietuvą atvykęs Ukrainos vadovas V. Zelenskis vėliau vyks į Latviją ir Estiją.

Lietuvoje Ukrainos vadovas susitiks su Seimo vadovybe ir Vyriausybės vadove Ingrida Šimonyte, anksčiau trečiadienį jau įvyko prezidentų susitikimas, jų bendra spaudos konferencija ir bendro pareiškimo pasirašymas.

Pastarąjį kartą V. Zelenskis Lietuvoje lankėsi praėjusių metų liepą, Vilniuje vykstant NATO viršūnių susitikimui. Tąkart Ukrainos prezidentas dalyvavo baigiamajame akcijos „Keliu vėliavą už Ukrainą NATO“ renginyje, sakė sveikinimo kalbą Lukiškių aikštėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)