„Svarbiausia, kad gaisro metu žmonės nenukentėjo. Esame dėkingi ugniagesiams už jų greitą ir profesionalų darbą malšinant ugnį, taip pat ir darbuotojams – visų pastangomis pavyko išvengti didelės žalos aplinkai. Kaip skelbia tarnybos, ženklesnių oro kokybės pakitimų neužfiksuota, o mūsų prašymu ir bendradarbiaujant su „Kauno vandenimis“ sustabdėme galimą užteršto vandens nutekėjimą. Apskritai, gaisras įvyko sąlyginai dėkingoje vietoje – jo židinys buvo ten, kur laikomos antrinės – popieriaus ir plastiko, o ne pavojingosios atliekos“, – pranešime spaudi teigė bendrovės „Žalvaris“ direktorius Vitoldas Sapožnikovas.

Šiuo metu gaisro priežastys dar nustatinėjamos, pradėtas tyrimas, kuris ir turi padėti jas išsiaiškinti.

„Kur tyrėjai leidžia, jau šiandien pradėjome gaisravietės tvarkymo darbus. Artimiausiu metu bus išsiurbtos ir tinkamai sutvarkytos nuotėkos – kad gaisro gesinimo metu susikaupęs vanduo, kurį sulaikėm, nepatektų į miesto nuotekų valymo įrenginius. Manome, kad visą teritoriją išvalyti prireiks maždaug dviejų dienų“, – teigė bendrovės direktorius.

Gaisras kilo „Žalvario“ nepavojingųjų atliekų sandėlyje, kuriame buvo išrūšiuojamos, supresuojamos ir saugomos popieriaus bei plastiko atliekos. Šios patalpos įrengtos atsižvelgiant į visus joms taikomus saugos ir aplinkosaugos reikalavimus, buvo sumontuoti dūmų detektoriai, vaizdo stebėjimo kameros.

Ugnis įsiplieskė ne darbo metu, kuomet įrenginiai jau neveikė ir sandėlis buvo uždarytas – apie 22 valandą. Suveikus priešgaisrinei signalizacijai budintis apsaugos darbuotojas nuskubėjo patikrinti sandėlio. Išvydęs kylantį gaisrą, apsaugininkas nedelsdamas iškvietė pagalbos tarnybas ir apie įsiplieskusį gaisrą iškart informavo įmonės vadovybę bei už ekstremalių situacijų valdymą atsakingus darbuotojus.

Per 7 minutes į įvykio vietą atvyko pirmieji „Žalvaris“ darbuotojai, kurie bendradarbiaudami su gelbėjimo tarnybomis visą naktį ir dieną padėjo ugniagesiams gesinti ugnį, siekiant sumažinti gaisro sukeliamą žalą.

Bendrovė skaičiuoja, kad ugnis visiškai sunaikino 2500 kv. metrų ploto sandėlį, kuriame ir buvo gaisro židinys. Kartu su sandėliu sudegė jame laikomos 135 tonos popieriaus ir 250 tonų plastiko atliekų.

Ugnis taip pat išsiplėtė ir į gretimą sandėlį, kuriame nuniokojo 1200 kv. metrų plotą – sudegė sandėlio stogas. Šiame sandėlyje taip pat buvo laikoma dalis pavojingųjų atliekų, kurias taip pat sunaikino liepsnos. Daugiausia tai – automobiliuose naudojami tepalų filtrai ir perdirbimui paruošta filtrinė medžiaga.

Šiuo metu, remiantis GPAIS (atvira sistema, kurioje renkama informacija apie pavojingų atliekų surinkimą) duomenimis ir teritorijos auditu, bandoma nustatyti pavojingųjų ugnies sunaikintų atliekų kiekį. Preliminarius vertinimus bendrovė tikisi turėti ir paskelbti kitą savaitę.

Bendrovė teigia, kad likvidavus gaisrą pradėti vertinti ir incidento nuostoliai. Artimiausiomis dienomis įvykio vietoje lankysis draudikai, kurie tiksliau įvertins gaisro padarytą žalą.

„Žalvario nuostoliai – ne tik visiškai sudegę ar apdegę pastatai. Užsiliepsnojusios ir ugnies sunaikintos popieriaus ir plastiko atliekos buvo vertę rinkoje turinčios žaliavos. Apytiksliais skaičiavimais, sudegusios 135 tonos popieriaus ir 250 tonų plastiko žaliavų rinkoje gali būti vertos 160 tūkst. eurų.

Aplinkosaugininkai kartu su įmonės darbuotojais taip pat dar vertins ir nustatinės gamtai padarytą žalą.

„Žalvario“ direktorius patikino, kad dėl kilusio gaisro įmonės veikla nesustoja, bendrovė yra pajėgi vykdyti prisiimtus įsipareigojimus klientams ir partneriams, o laikinai Kauno regiono klientų aptarnavimą užtikrins kitose Lietuvos vietose esantys bendrovės padaliniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją