Tai buvo visiškai nekalta virtuali draugystė – bendraamžė pakvietė prisijungti pažaisti kompiuterinių žaidimų kartu su vienu vaikinu, kuriam tuo metu buvo 22 metai. Visi trys juos žaidė iš savo namų, bendravo tik per ausines, vienas kito net nematė, bet netrukus tarp penkiolikmetės ir gerokai vyresnio vyro užsimezgė artimas ryšys – vis dažniau jie vienas kitam paskambindavo, susirašinėdavo, neišsiskirdavo ir žaisdami veiksmo žaidimus.

Naivi ir gyvenimiškos patirties neturinti penkiolikmetė labai greitai suprato, kad yra neabejinga klaipėdiečiui – kadangi juos skyrė šimtai kilometrų, jie nutarė draugauti „nuotoliniu būdu“.

Toks jų bendravimas tęsėsi apie metus – per šį laiką jie taip ir nebuvo susitikę, nors ir norėjo, tačiau nepilnametės motina neleido šiai išvykti į uostamiestį, o vyras atvykti į kitą Lietuvos kraštą taip ir neišdrįso.

Kad nepilnametė dukra jaučia karštus jausmus vyresniam vaikinui, šios motina net nenutuokė – ji tik žinojo, kad ši dažnai žaidžia įvairius kompiuterinius žaidimus, žaisdama bendrauja su įvairiais žmonėmis, nes žaisti kartu yra gerokai smagiau. Ji buvo girdėjusi ir apie kažkokį vaikiną, kuris taip pat kartu žaidžia, tačiau to nesureikšmino – juk prie kompanijos prisijungdavo ir bendraklasė, ir daugiau žmonių.

Bet situacija pasikeitė, kai vieną dieną dukra motinai pasakė, kad su vaikinu išsiskyrė, o šis grasina paviešinti nuotraukas, kurias ji anksčiau buvo išsiuntusi.

„Dukra taip pat skundėsi, kad jis pasisavino žaidimą – kai su juo draugavo, ji jam buvo davusi savo paskyros slaptažodį, kuriuo pasinaudojęs, šis ir pasisavino žaidimą, – policijos pareigūnams kalbėjo nepilnametės motina. – Tuo metu to nesureikšminau, maniau, kad nuotraukos, kurias vaikinas grasino paviešinti, yra kažkokios buitinės, jai patariau jį užblokuoti visose bendravimo platformose ir nebereaguoti į jo žinutes.“

Tik vėliau moteris sužinojo, kad dukra jai taip ir neišdrįso pasakyti visos tiesos – nuotraukos, dėl kurių paviešinimo ji baiminosi, buvo labai intymios. Apie tai jai pranešė užsienyje gyvenanti dukra, kuriai apie nederamą nepilnametės elgesį pranešė draugė – ši vieną dieną feisbuke sulaukė žinučių nepilnametės vardu sukurtos paskyros. Ne tik žinučių – ji ėmė siuntinėti labai intymias nuotraukas.

„Nenorėjau apie tai pranešti jos motinai, pasakiau seseriai, norėjau, kad ją įspėtų, juk taip nedera elgtis, juo labiau tokias nuotraukas siuntinėti žmonėms, su kuriais nebendrauji“, – vėliau policijoje kalbėjo liudytoja.

Nepilnametės nuotraukos netrukus buvo paviešintos ne tik vienoje pažinčių svetainėje – vėliau paaiškėjo, kad ji virtualiam draugui buvo nusiuntusi labai intymių vaizdo įrašų, kurie atsidūrė jos vardu ir pavarde sukurtame „OnlyFans“ puslapyje.

Kai apie tai sužinojo nepilnametės motina, ji iš karto su dukra nuvyko į policijos komisariatą – čia, anot moters, istoriją išklausęs policijos pareigūnas susirado buvusį paauglės virtualų draugą, bandė jam prisiskambinti, tačiau šis į skambučius neatsiliepė.

„Tada pareigūnas susisiekė su vaikino motina, paaiškino, kad ieškomas jos sūnus, o pastaroji atsakė, kad šis nekelia ragelio, nes dirba, – pasakojo nepilnametės motina. – Tada jis paaiškino, kad jos sūnus paviešino nuogos nepilnametės nuotraukas, todėl jei jis tas nuotraukas pats pašalins, mes nerašysime pareiškimo.“

Asociatyvi nuotrauka
Išties, motina nenorėjo, kad dukrai tektų vaikščioti į apklausas policijoje, teisme, ji tikėjosi, jog nuotraukos nedelsiant bus ištrintos ir jų niekas daugiau nepamatys.

Bet per 24 valandas (tiek laiko policijos pareigūnas davė nuotraukų pašalinimui) nuotraukos nebuvo pašalintos, todėl moteris nutarė nieko nelaukti – policijos tinklapyje e.policija.lt pateikė pareiškimą.

„Dukra man prisipažino, kad nuotraukas siuntė tuomet, kai su tuo vaikinu draugavo, tuo metu jų santykiai buvo geri, ji sakė, kad ir šis jai siuntė intymių nuotraukų, bet kai jie susipyko ir nutraukė ryšius, ji viską ištrynė iš telefono“, – kalbėjo moteris.

Tikslių konflikto priežasčių ji nežinojo, nepilnametė tik užsiminė, jog nutraukė santykius, nes vaikinas prašydavo vis daugiau ir daugiau atsiųsti intymių nuotraukų.

„Tos nuotraukos darytos namuose, tai supratau atpažinusi mūsų namų kambarių foną“, – teigė ji.

Pasak nepilnametės motinos, žinia, kad ne tik pažinčių portale, bet ir feisbuke yra paviešintos jos dukros nuotraukos, tiek kaime, kuriame anksčiau ji gyveno, tiek mieste, kuriame mokėsi, išplito akimirksniu.

„Ji sakė, kad nenori grįžti į kaimą, nes visi jau žino apie tas nuotraukas, bandžiau ją nuraminti, tačiau tada ji pasakė, kad nežino, kaip toliau elgtis, nes apie tai kalba ne tik visa mokykla, bet ir visas miestas“, – per apklausą aiškino moteris.

Anot jos, paviešindamas intymius vaizdus svetainėje „OnflyFans“ vaikinas ne tik nurodė nepilnametės vardą ir pavardę, bet ir miestą, kuriame ji gyvena, taip pat parašė, kad ši mėgsta „daryti neklaužadas“.

Kad žaisdama kompiuterinius žaidimus pateks į „meilės“ spąstus, nepilnametė, kaip pati sakė, net nenujautė.

„Mes buvome pora“, – jau po išsiskyrimo policijoje nurodė mergina.

Ji pasakojo, kad su vaikinu bendraudavo ne tik žaisdama įvairius veiksmo žaidimus, bet ir per programėlę „Discord“.

„Iš pradžių jis bendravo su mano drauge, jie bendraudavo, žaisdavo, tada pasiūlė ir man prisijungti, – pasakojo nepilnametė. – Iš pradžių mes tebuvome internetiniai draugai, pradėjome bendrauti vėliau – jis manęs prašė atsiųsti nuotraukų, iš pradžių nesutikau, bet vėliau, kai juo pasitikėjau, išsiunčiau. Kai kurios nuotraukos buvo be drabužių, matėsi mano veidas.“

Anot merginos, Klaipėdoje gyvenantis vaikinas prašydavo atsiųsti daugiau nuotraukų, kalbėjo apie seksualumą.

„Jam išsiunčiau apie 100 nuotraukų, nuotraukas siunčiau 9 ar 10 mėnesių, jis man sakydavo, kad galiu juo pasitikėti, be to, jis irgi man atsiųsdavo savo intymių nuotraukų“, – pareigūnams per apklausą pasakojo nepilnametė.

Ji neslėpė, kad buvo sulaukusi pasiūlymo su virtualiu draugu susitikti, tačiau jis gyveno kitoje Lietuvos pusėje, o motina nesutiko jos vienos išleisti į kelionę.

Asociatyvi nuotrauka
„Vėliau jis man pradėjo nepatikti, per daug buvau jam po „padu“, nes jis su manimi elgėsi kaip su šiukšle, gyvuliu, manęs nevertino – aš su juo gražiai kalbėdavau, o jis ant manęs rėkdavo, keikdavosi. Tada pasakiau, kad jis mane skaudina, daugiau nebenoriu bendrauti, bet jis man pasakė, kad jeigu išsiskirsime, jis paviešins mano nuotraukas.“

Nepilnametė teigė, kad „derybos“ dėl nuotraukų neviešinimo truko apie 2 mėnesius, bet jis vis tiek jas paviešino.

„Nuotraukas matė mano draugė ir kai kurie žmonės iš mokyklos, jie patys man apie tai pasakė, – kalbėjo nepilnametė. Ir pridūrė: – Aš juo pasitikėjau, siunčiau nuotraukas be drabužių, buvau pametusi galvą, negalvojau, ką darau, o jis vis prašė atsiųsti kažką seksualaus, sakydavo, kaip pozuoti, komentuodavo mano nuotraukas, kartais parašydavo, kad blogai atrodau ir man reikia sportuoti.“

Tuo metu vaikinas, paviešinęs intymius vaizdus su nepilnamete, taip ir neišdrįso pripažinti, kaip nevyriškai pasielgė – vienoje apklausų jis aiškino, kad būtent ši esą jam rodė simpatiją.

„Iš pradžių su ja bendravome tik kaip žaidimų draugai, vėliau ji ėmė skųstis, kad ją paliko vaikinas, mūsų santykiai pasidarė artimesni, mes daugiau pabendraudavome – bendraudavome žaidimų, kuriuos žaisdavome, paskyrose, „diskortu“, „snapčiatu“, kalbėdavomės telefonu, – sakė jis. – Vieną dieną pokalbio su vaizdu metu ji ekrane pasirodė su apnuogintomis krūtimis. Pasirodė ir dingo. Po savaitės laiko, atrodo, ji vėl pasirodė apsinuoginusi. Ir taip prasidėjo jos tas rodymasis be drabužių... Paskui ji man pradėjo siuntinėti savęs apsinuoginusios nuotraukas ir video.“

Vyras tikino, kad nerodė iniciatyvos, esą nepilnametė tai darė savo noru ir net prašė, jog šis taip pat pasidalintų intymiais vaizdais.

„Tikrai jos neverčiau siųsti savo nuotraukas, ji tai darė pati“, – tikino klaipėdietis.

Kodėl išsiskyrė su nepilnamete ir vėliau paviešino jos vaizdo įrašus, vyras taip ir negalėjo paaiškinti – pareigūnams nurodė, kad visiškai pripažįsta kaltę, o apie tai, kas įvyko, esą yra gėda kalbėti.

Klaipėdiečiui iškeltą baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad jis prieš nepilnametę naudojo psichinę prievartą, kai grasino, jog paviešins nuotraukas, kuriuose ji buvo nusifotografavusi nuoga.

„Jis reikalavo, kad nepilnametė elgtųsi pagal jo nurodymus – atsiųstų daugiau tokio pobūdžio nuotraukų, kuriose ji nufotografuota apsinuoginusi“, – teismo teigimu, tai patvirtina ne tik nukentėjusiosios pasakojimas, bet ir susirašinėjimai, kuriuos pareigūnai aptiko paėmę vyrui priklausantį mobiliojo ryšio telefoną.

Anot teismo, baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras taip pat laikė ir platino pornografinio turinio dalykus, kuriuose vaizduojamas vaikas arba asmuo pateikiamas kaip vaikas.

„Skirdamas bausmę kaltinamajam teismas atsižvelgia į tai, kad kaltinamasis padarė vieną apysunkį tyčinį nusikaltimą, nukreiptą į žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą, bei vieną nesunkų tyčinį nusikaltimą nukreiptą į žmogaus veiksmų laisvės varžymą“, – pasak teisėjos Linos Šakarnienės, kaltinamasis ne tik suvokė savo veikos neteisėtumą, pavojingumą, bet ir veikė tiesiogine tyčia.

Už šiuos nusikaltimus teismas nutarė jam skirti 5 tūkstančių eurų baudą, taip pat konfiskavo mobiliojo ryšio telefoną.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)