Rusija paskelbė šiuos pareigūnus, ypač Estijos premjerę Kają Kallas, „ieškomais“, kilus ginčams dėl sovietmečio karo memorialų pašalinimo jų šalyse.

Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys ir Estijos valstybės sekretorius Taimaras Peterkopas taip pat buvo įtraukti į Rusijos vidaus reikalų ministerijos sąrašą.

„Režimas daro tai, ką visada darė – stengiasi užgniaužti laisvę... ir toliau kurti savo versiją, prieštaraujančią faktams ar logikai“, – AFP sakė S. Kairys.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sakė, kad pareigūnai buvo paskelbti „ieškomais“ dėl paminklų sovietų kariams „naikinimo“.

Estija, Latvija ir Lietuva nuo pat nepriklausomybės atgavimo laikų šalina sovietinių laikų paminklus, o Rusijai įsiveržus į Ukrainą šis procesas dar paspartėjo.

„Tai žmonės, kurie imasi priešiškų veiksmų prieš istorinę atmintį ir mūsų šalį“, – Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė žurnalistams.

„Džiaugiuosi, kad mano darbas demontuojant sovietizacijos likučius neliko nepastebėtas“, – sakė S. Kairys.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį žurnalistams sakė, kad šis Maskvos žingsnis yra „atlygis žmonėms, kurie palaiko Ukrainą ir remia gėrio kovą prieš blogį“.

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas.

Vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų duomenų bazėje K. Kallas, kuri Estijos vyriausybei vadovauja nuo 2021 metų, nurodyta kaip „ieškoma pagal Baudžiamąjį kodeksą“, neįvardijant kaltinimų.

Rusijos opozicinis portalas „Mediazona“ antradienį taip pat pranešė, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys.

„Mediazona“ abu politikus aptiko iš Rusijos VRM tinklalapio parsisiuntusi visą viešai prieinamą paieškos duomenų bazę – beveik 100 tūkst. paieškos kortelių.

Duomenų bazėje nenurodyta, pagal kokį straipsnį ieškomi K. Kallas ir S. Kairys. Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas anksčiau yra pareikalavęs, kad jo pavaldiniai patikrintų Estijos valdžios institucijų veiksmus, susijusius su paminklo, vaizduojančio tanką T-34, nugriovimu Estijos Narvos mieste netoli sienos su Rusija.

Be K. Kallas ir S. Kairio, ieškomų asmenų duomenų bazėje yra daugiau kaip šimtas Rytų Europos pareigūnų ir politikų, kuriems Rusija iškėlė baudžiamąsias bylas po sovietinių paminklų nugriovimo jų šalyse. Tarp jų yra du trečdaliai ankstesnio šaukimo Latvijos Saeimos (parlamento) narių, Rygos, Klaipėdos, Vilniaus, taip pat Ukrainos miestų Lucko ir Rivnės tarybų nariai, Lenkijos Valbžycho miesto meras ir Lenkijos valstybės turto ministro pavaduotojas.

„Mediazona“ svetainėje paskelbtoje Rusijos VRM duomenų bazėje matyti, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtraukti 29 Lietuvos piliečiai. Tarp jų – Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ir 16 esamų arba buvusių Klaipėdos miesto tarybos narių, taip pat buvęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir šeši esami arba buvę Vilniaus miesto tarybos nariai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)