Tyrimo duomenimis, Lietuvos vyrai nepateisina smurto prieš moteris ir agresyvaus elgesio nelaiko vyriškumo požymiu. Tačiau kas devintas oficialiai užregistruotas nusikaltimas Lietuvoje padaromas šeimoje.

Bent kartą per mėnesį moteris nužudoma intymaus partnerio. Per metus šis smurtas mums
kainuoja 1 540 141 673 eurus – tiek, kiek valstybės biudžete skiriama švietimo, kultūros ir
poilsio reikmėms.

Smurtas – vyriškos prigimties dalis ir to nepakeisi?

Margarita Jankauskaitė
„Jei atsikratytume šios piktžaizdės, švietimo biudžetas padvigubėtų. Galėtume turėti daug visavertiškesnį gyvenimą“, – sakė tyrimą pristačiusi Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė.

Respondentų buvo teirautasi, ar galima teisinti smurtą prieš moteris, ar vis dėlto būna situacijų, kai vyras privalo būti agresyvus? O gal smurtas – vyriškos prigimties dalis ir šito nepakeisi?

Pritariančių smurtui prieš moteris palyginti nedaug, kita vertus, 10 proc. vyrų ir 2 proc. moterų teigė, kad kai kuriais atvejais tai pateisinama. 68 prc. vyrų ir net 88 proc. moterų mano, jog būna situacijų, kai vyras privalo būti agresyvus.

22 proc. vyrų ir beveik tiek pat moterų nuomone, jėgos panaudojimas – vyriškumo požymis.

Vertindami vyrų įsitraukimą į kovą prieš smurtą šeimoje, 19 proc. vyrų teigė, jog yra pakankamai į tai įsitraukę. Taip mano vos 7 proc. apklausoje dalyvavusių moterų.

Į Omnibuso apklausos pristatymą trečiadienį kviesti žmonės, prievartos artimoje aplinkoje nelaikantys privačiu reikalu ir tikintys, kad ši visuomenės pamatus ardanti problema reikalauja neatidėliotinų sprendimų.

Vyriškumo normų slėgį ir jo poveikį moterims matavo Lygių galimybių plėtros centro, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ir Vilniaus miesto krizių centro komanda.