„Alvora“, buvo pagrindinė Lenkijos ir Lietuvos dujotiekio GIPL rangovė, kuri, kaip birželį pranešė portalas „15min“, šioje strategiškai svarbioje energetikos jungtyje galimai panaudojo rusiškas detales.

„Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija rugpjūčio 24 d. posėdyje nepritarė šio sandorio sudarymui. Vyriausybė rugsėjo 13 d. nutarimu pritarė Komisijos išvadai. Sprendimą Komisija grindė teisinėmis ir faktinėmis sandorio neatitikties nacionalinio saugumo interesams aplinkybėmis, paremtomis sandorio patikrą atlikusių institucijų išvadomis“, – Eltai perduotame komentare teigia Vyriausybės kanceliarija.

Atliekyno ir išorinių lietaus kanalizacijos tinklų projektavimo, statybos ir prijungimo prie infrastruktūros darbų pirkimą IAE skelbė 2022 m. spalio 24 d. Be „Alvoros“ jame dalyvavo „Panevėžio statybos trestas“.

Mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų atliekyną sudarys trys gelžbetoniniai moduliai, talpinsiantys iki 100 tūkst. kub. m radioaktyviųjų atliekų galutinių pakuočių (betoninių konteinerių su užbetonuotomis radioaktyviomis atliekomis).

Į jį atliekos bus dedamos iki 2038 m., kada bus nutrauktas IAE eksloatavimas.

ELTA primena, kad „15min“ ir tarptautinių partnerių tyrimas atskleidė, jog dalį GIPL gali tekti ardyti dėl rusiškų detalių naudojimo.

Tyrime akcentuota, kad pagrindinė dujotiekio rangovė „Alvora“ buvo sudariusi sandorį su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją