Šie klausimai aptariami ketvirtadienį Seime prasidėjusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) valdybų pirmininkų suvažiavime.

Vyriausybės atstovas G. Kazakevičius pastebėjo, kad emigracija - kur kas sudėtingesnis dalykas nei vien tik ekonominis procesas. Pasak jo, matyti, kad didelė dalis lietuvių gyvena ir kuria užsienyje. Didele stiprybe G. Kazakevičius įvardijo tai, kad daug lietuvių tradiciškai palaiko ryšį su Lietuva ir rodo iniciatyvas prisidėti prie šalies kūrimo.

Giedrius Kazakevičius
„Siūlymas būtų žiūrėti į emigraciją nebe vien tik kaip į grėsmę, kas Lietuvoje dabar pakankamai populiaru. (...) Požiūrio pokytis tas, kad mes pradėjome žiūrėti į emigraciją, į žmones, kurie kuria savo gyvenimą užsienyje, palaiko ryšius su Lietuva, kaip į galimybę. Emigracijos suvokimas kaip galimybės, matyt, iš esmės keičia požiūrį į tai, koks santykis ir koks bendradarbiavimas turėtų būti ateityje“, - pasaulio lietuviams kalbėjo Vyriausybės atstovas.

G. Kazakevičiaus teigimu, valstybė keičiasi ir tam, kad išliktų, turi gebėti konkuruoti, būti geresnė už kitas valstybes. Paramos ir indėlio kuriant Lietuvą tikimasi ir iš užsienyje gyvenančių lietuvių.

Užleisime vietą baltarusiams?

Tuo metu tremtyje Sibire gimęs Seimo narys socialdemokratas Juozas Olekas emigraciją mato kaip žaizdą.

Juozas Olekas
„Mes, socialdemokratai, dėl emigracijos turime skirtingą vertinimą, negu išdėstė G. Kazakevčius. Mes galvojame ir laikome, kad emigracija – viena didžiausių Lietuvos žaizdų. Taip, mes turime susitaikyti, kad mūsų piliečiai ir tautiečiai gyvena kitose šalyse, kuria, daug pasiekia, bet Lietuvos tautos ir valstybės požiūriu lietuvių emigracija – mūsų didžiausia žaizda“, - kalbėjo J. Olekas.

Pasak politiko, galima džiaugtis užsienyje gyvenančių lietuvių pasiekimais, didžiuotis užsienyje veikiančiomis lietuvių bendruomenėmis. „Bet jei Lietuvoje mūsų nebeliks, čia gyvens baltarusiai ar kitų tautų atstovai, kurie galvos, kad čia geriau, bet mums tai bus per prastos sąlygos, tai nebeliks mūsų tautos ir valstybės“, - perspėjo J. Olekas.