Pernai Seimas priėmė įstatymą, kuriuo kompensacijos lėšos turi būti per fondą skirstomos Lietuvoje vykstantiems Lietuvos žydų religiniams, kultūros, sveikatos apsaugos, sporto, švietimo, mokslo tikslams, išskyrus vienkartinę 3 mln. litų išmoką nukentėjusiems. Kompensacijos turi būti baigtos mokėti iki 2023 m. kovo 1 d.

„Tam, kad būtų įgyvendinamas įstatymas, įvairios žydų bendruomenės turi įsteigti fondą ir Vyriausybė turi patvirtinti, kad tam fondui kaip tik ir bus skiriami pinigai. Šiandien pasitarime mes aptarėme ir aš tikiu, kad trečiadienį priimsime Vyriausybės nutarimą, kuriuo ir įstatymas ir bus pradėtas įgyvendinti paskiriant tam reikalingą tam skirtą fondą“, - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Ministro Pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis patikslino, kad už tokio fondo įkūrimą yra atsakinga Lietuvos žydų bendruomenė su kitomis organizacijomis, atstovaujančioms šios bendruomenės interesams.

„Vyriausybės pasitarimo protokole paprašėme aiškiai aprašyti kokie gi principai bus, kaip bus tie pinigai (3 mln. litų nukentėjusiems nuo holokausto) skirstomi, ar visiems po lygiai, ar pagal kitokias taisykles“, - sako kancleris.

Likusios lėšos – 125 mln. litų – nuo 2013 m. bus skirstomi jau įvairiems Lietuvoje vykstantiems žydų bendruomenės projektams, kaip numatyta Seimo priimtame įstatyme. Piniginę kompensaciją planuojama mokėti dalimis atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

Kasmet valstybinio audito metu bus tikrinama, kam pinigai buvo paskirstyti ir jei paaiškėtų, kad pinigai naudojami ne pagal paskirtį, pasak D. Matulionio, tokiu atveju yra įstatymo nuostata, kad pinigų skyrimas gali būti sustabdomas.

Pasak premjero, priimtas įstatymas yra palankiai vertinamas didžiausių pasaulyje veikiančių žydų organizacijų.