Premjerė Ingrida Šimonytė sutiko su prezidento Gitano Nausėdos metiniame pranešime išsakyta mintimi, kad galimybių langas reikalingoms reformoms mažėja.

„Vertinu tai, kaip objektyvų faktą. Visą laiką taip yra, kad didesnes reformas yra paprasčiau įtikinti daryti tada, kai kadencija yra prasidėjusi. Būtų sunku su tuo ginčytis. Taip savo darbus daugiau ar mažiau ir planuojame. (...)

Kaip šių metų svarbesnius dalykus įvertinčiau klimato kaitos darbotvarkę, kuri šiandien yra Seimui pateikiama, inovacijų reformą, susitarimą dėl švietimo, kur tikėčiausi, kad darbo grupė galėtų jau susitarimus finalizuoti šį mėnesį, ir pertvarkos, kurios reikalingos efektyvesnei valstybės tarnybai, ir mokesčių lengvatų peržiūros pasiūlymai, kurie Seimą turėtų pasiekti rudenį. Ar jie bus Seimo priimti, čia yra atskiras klausimas“, – sakė I. Šimonytė.

Pripažįsta ir savivaldos vaidmeniu

Reaguodama į šalies vadovo pastabą, kad per pandemiją lyderystė iš ministerijų kabinetų perėjo į savivaldą, Vyriausybės vadovė teigė nelabai žinanti, apie kurį konkrečiai laikotarpį G. Nausėda kalbėjo.

„Per pandemiją buvo daug iniciatyvų, kurios atsirado bendruomenėse, nevyriausybinėse organizacijose, savivaldoje. Nežinau, apie kurį laikotarpį čia prezidentas labiau kalbėjo“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė pažymėjo, kad, atėję į valdžią, jie susidūrė su situaciją, kad kai kurios valstybės institucijos buvo nustekentos ir nepasirengusios ekstremaliai situaciją.

Todėl, anot jos, yra natūralu, kad dalį tos erdvės vakuumo turėjo užpildyti ir pilietinės iniciatyvos, ir nevyriausybinės organizacijos, ir savivalda.

„Manyčiau, kad mums su savivalda bendradarbiauti sekasi puikiai. Du kartus per mėnesį, pirmadieniais, susitinkame su savivaldybių asociacija, aptariame pandemijos valdymo klausimus. Tikrai, tiek savivalda daug padarė, tiek, manau, ir mes stengėmės daug padėti savivaldai, kad (…) rezultatas būtų geresnis“, – sakė I. Šimonytė.

Šimonytė – dėl EVT: darbotvarkėje daug vykdomosios valdžios klausimų

Kalbėdama apie diskusijas dėl to, kas turėtų atstovauti šaliai Europos Vadovų Taryboje (EVT), premjerė pastebėjo, kad ten darbotvarkėje yra labai daug vykdomosios valdžios klausimų.

„Ir dabar vykdomosios valdžios klausimų yra dar daugiau, kadangi yra pandemija“, – sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė taip pat pažymėjo, kad per dešimtmetį pakito ir pats ES vaidmuo.

„Atsiranda daugiau bendros darbotvarkės ir bendrų iššūkių – ar tai būtų klimato kaita, ar vakcinų pirkimas, ar kiti klausimai . Šiuos klausimus realybėje labai dažnai įgyvendina Vyriausybė ir Parlamentas“, – sakė I. Šimonytė.

Plačiau apie prezidento metinį pranešimą galima skaityti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)