„Šiandien kas vyksta, tai civilinės saugos atgimimas. Nes ilgą laiką civilinėje saugoje tikrai nebuvo nieko daroma. Prieš metus laiko VRM paruošė civilinės saugos koncepciją, kur numatytos aiškios kryptys, kur turi eiti valstybė, stiprindama savo civilinę saugą“, – žurnalistams trečiadienį sakė A. Bilotaitė.

VRM pažymi, kad koncepcijos dokumentas taps orientyru, siekiant geresnės civilinės saugos institucijų ir tarnybų sąveikos ir stipresnių gebėjimų veikti krizių, ekstremaliųjų situacijų bei karo sąlygomis, būti tinkamai pasirengus gyventojų perspėjimui ir jų evakuacijai, taip pat padės rūpintis visuomenės švietimu civilinės saugos klausimais.

„Jau dabar, be civilinės koncepcijos priėmimo, pradėjome dirbti tomis kryptimis – visiškai nuo 0 buvo sukurta priedangos sistema. 2022 metais turėjome 0 priedangų, šiandien turime sistemą, kurioje yra virš 2500 priedangų, kurios yra sužymėtos ir čia planuojame nesustoti, nes koncepcijoje esame įsivardiję, kokius skaičius norime pasiekti“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Anot VRM, koncepcijoje numatyti aštuoni lygiaverčiai prioritetai, siekiant modernizuoti civilinės saugos sistemą: gyventojų perspėjimo sistemos modernizavimas, švietimas, mokymai ir pratybos, pasirengimas branduolinei (radiologinei) nelaimei Astravo AE, evakuacijos pajėgų vystymas, parengties pareigūnai, saugių darbo vietų įrengimas operacijų centruose, savivaldybių civilinės saugos funkcijų gerinimas bei KAS ir priedangų tinklo plėtra.

„Norime pasiekti, kad miestuose 60 proc. Lietuvos gyventojų rastų priedangą, esant sudėtingoms situacijoms, kai žmonėms reikia pasislėpti, o kaimiškose vietovėse, rajonuose – 40 proc. Bet tai yra kompleksas priemonių – ir gyventojų informavimo, perspėjimo sistemos modernizavimas, priedangų tinklo, kolektyvinės apsaugos statinių plėtra, pratybos, gyventojų informavimas, žinojimas, edukacija tiek mokyklose, tiek kitų Lietuvos žmonių. Ir, žinoma, reikalinga infrastruktūra“, – teigė A. Bilotaitė.

Kaip anksčiau skelbė VRM, Civilinės saugos stiprinimo koncepcija apima planų ir veiksmų laikotarpį iki 2030 m., koncepcijoje numatytos šešios civilinės saugos srities veikimo kryptys, jų įgyvendinimui prireiktų apie 283 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją