„Labai gerai pažįstu tuos barus, labai gerai suprantu jų problemas, – apie Vilniaus verslininkus kalbėjo M. Katkus. – Esu labai šališkas šioje vietoje, man norisi, kad Lietuvoje naktinio gyvenimo kultūra išliktų. Tai ne tik barai, tai ir klubai, ir muzikos vietos, ir vietos, kur žmonės bendrauja ir keičiasi informacija.“

M. Katkaus teigimu, reikia ieškoti kompromiso. „Tikrai žmonės nestovi tuose baruose per metrą, po dvyliktos valandos, išgėrus daugiau alkoholio. Dvyliktą ar vienuoliktą, skirtumo nėra turbūt. Klausimas – alkoholio kiekis. Visi pradeda pažeisti tą erdvę, – kalbėjo M. Katkus. – Šiek tiek veidmainystės yra sakyti, kad visi tikrai laikosi.“

Vis dėlto, jo teigimu, šiek tiek kontrolės baruose yra ir įvardijo, kad tos kontrolės tikisi ir daugiau. „Labai gerai suprantu, kad dar vienas uždarymas būtų didžiulis smūgis tai industrijai“, – kalbėjo viešųjų ryšių ekspertas.

Jis pabrėžė, kad tai nėra vien pasilinksminimas, tai kultūrinis organizmas, kuris kuria ne tik Vilniaus, bet ir Kauno, Klaipėdos, kitų miestų veidus. Laidos svečio teigimu, šį gyvenimą kuriantys asmenys „sunkiai kovojo, kad tai atsirastų, kad nebūtų visi barai kaip sel'o VIp lounge su VIP kortelėmis, kurias VIP sel'as duos VIP klientams, kurie VIP jam patinka“.

Ir nors M. Katkus gynė naktinio gyvenimo pusę, pridūrė, kad puikiai supranta ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir pačių medikų šią savaitę išplatintą prašymą saugoti save ir aplinkinius.

„Aš labiausiai norėčiau, kad nieko nereikėtų drausti, kad visi būtumėm patys sąmoningi. Ar dabar taip yra? Buvau bare prieš pora savaičių. Nesilaikė ten niekas tų atstumų, – neslėpė M. Katkus. – Kol dar buvo galima būti lauke, to saugumo kažkiek buvo, dabar per šalta būti lauke. Tikrai ten viskas priklauso nuo išgerto alkoholio kiekio.“

O ką būtų galima padaryti, kad saugumo reikalavimų būtų laikomasi? „Nežinau, gal tokia alternatyva galėtų būti – parduoti vienam žmogui ne daugiau kaip tris bokalus ar dar kaip nors. Nes turbūt čia ne apie laiką yra kalba, kalba yra apie išgertą alkoholį ir silpnėjančią žmogaus savisaugą. Tai labai jaučiasi, nes iš pradžių visi sveikinasi kumščiu, o vėliau sako: nebijok to viruso, nieko nėra, ateik, apsikabinsim“, – kalbėjo viešųjų ryšių ekspertas.

„Čia tokia durna situacija. Turime valdžią, kuri labai mėgsta viską drausti ir liepti, ji nepratusi dirbti su visuomene, bendruomenėmis, – kalbėjo laidos svečias. – Manau, kad jei mūsų valdžia būtų kalbėjusi su žmonėmis, ieškojusi sprendimų, tai to pasipriešinimo nebūtų.“

Tarimosi ir kompromisų ieškojimas – tai svarbiausi dalykai, anot M. Katkaus, kurių šioje situacijoje trūksta.

Beje, kalbėdamas apie barus M. Katkus ne be reikalo paminėjo ir Egidijų Dragūną. Šią savaitę jis paskelbė planuojantis atidaryti naktinį barą, į kurį galėtų patekti tik VIP korteles turintys asmenys.

„Egidijaus Dragūno VIP kortelės bus turbūt „einamiausia“ šiukšlė Vilniaus gatvėje“, – trumpai rėžė M. Katkus, įvertindamas vieną iš naujienų.

Laidoje taip pat buvo aptartos ir kitos savaitės naujienos: popiežiaus Pranciškaus išsakytas palaikymas vienos lyties asmenų partnerystei, homoseksualumo neslepiančios bažnyčios vargonininkės išvarymas iš bažnyčios, išankstiniai rinkimai, prieš rinkimus it dūmas išgaravęs Viktoras Usppaskichas ir dar daugiau. Visą pokalbį rasite laidos „Jūs rimtai?“ įraše.