Ministrų kabinetui posėdyje pritarus įstatymų pakeitimams, jie parlamentui bus teikiami Seimo rudens sesijos metu.

Baudžiamosios politikos sisteminė pertvarka buvo inicijuota 2022 m. pradžioje, dalis su pertvarka susijusių įstatymų pakeitimų Seime buvo priimta šių metų balandį.

Vyriausybės posėdyje trečiadienį pritarta likusioms Teisingumo ministerijos rengtos baudžiamosios politikos sisteminės pertvarkos įstatymo pataisos.

Ministerijos teikiamomis Baudžiamojo kodekso (BK) ir Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisomis siūloma keisti bausmės skyrimo taisykles, atsisakant normos, pagal kurią bausmė buvo apskaičiuojama nuo galimos minimalios ir maksimalios bausmės vidurkio, vertinant sunkinančias bei lengvinančias aplinkybes. Taip pat siūloma įtvirtinti teismo diskreciją dėl intensyviosios priežiūros skyrimo, atidedant bausmės vykdymą.

Pataisomis norima įtvirtinti naują bausmės vykdymo atidėjimo taisyklę, numatant, kad priklausomų asmenų atveju, bausmės vykdymas gali būti atidėtas tik sutikus gydytis priklausomybės ligas. Kartu ministerija siūlo atsisakyti automatinio asmens pripažinimo recidyvistu galimybės, numatant pareigą tokį sprendimą pagrįsti.

BK ir BPK pakeitimais siūloma keisti baudžiamosios atsakomybės realizavimą juridinių asmenų atžvilgiu, numatant, kad skiriamos bausmės baudos dydis būtų susiejamas su atitinkamais metais gautomis pajamomis (jei pajamos per metus viršija 15 mln. Eur, būtų skiriama nuo 3 iki 15 proc. metinių pajamų bauda), taip pat būtų įtvirtinamos naujos baudžiamojo poveikio priemonės tik juridiniams asmenims (visuomenei naudingi darbai, draudimas juridiniam asmeniui dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, gauti paramą, subsidiją ar dotaciją bei draudimas reorganizuotis). Kartu siekiama numatyti, kad nuosprendžiai dėl juridinio asmens padaryto sunkaus ir labai sunkaus nusikaltimo, privalomai būtų skelbiami per visuomenės informavimo priemones, taip pat siūloma išplėsti galimybę uždrausti juridiniam asmeniui dalyvauti tam tikruose sandoriuose, panaikinti veiklos, kurią vykdant buvo padaryta nusikalstama veikla, licencijas ir leidimus.

Teisingumo ministerijos parengtose įstatymų pataisose numatoma išplėsti galimybes atleisti asmenis nuo baudžiamosios atsakomybės bei taikyti baudžiamąją atsakomybę šalinančias aplinkybes. Taip pat siūloma, kad asmuo, kuris laikomas pavojingu recidyvistu, pagal laidavimą negalėtų būti atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

BK ir BPK pakeitimais siūloma išplėsti įpareigojimo dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose sąlygas, nepriklausomai nuo to, ar nukentėjęs asmuo yra šeimos narys, ar ne. Įstatymą siekiama papildyti priemone, kuria būtų įtvirtinta galimybė teismui įpareigoti asmenį dalyvauti su priklausomybės ligų gydymu susijusiose programose. Taip pat siūloma įtvirtinti galimybę kartu su bausme skirti visas baudžiamojo poveikio priemones.

Be to, įstatymų pakeitimais Teisingumo ministerija siekia numatyti, kad asmenys nuo 14 metų papildomai galėtų atsakyti už privertimą lytiškai santykiauti, neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu, narkotinių ar psichotropinių medžiagų platinimą nepilnamečiams.

Anot Teisingumo ministerijos, įgyvendintus baudžiamosios politikos sisteminę pertvarką, BK būtų orientuotas į griežtą nubaudimą už pavojingiausius nusikaltimus ir labiau atitiktų kraštutinės priemonės paskirtį, už mažiau pavojingas veikas būtų numatytos adekvačios bausmės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją