Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė rodiklius, kuriuos pasiekus vėl bus grįžtama prie ribojimų.

„Šiandien turime naują etapą – pasitarimo protokolo projektą. Jo tikslas yra sukoordinuoti ir užsifiksuoti, kokius dar turime priimti sprendimus dėl koronaviruo infekcijos valdymo priemonių kabinetas apsisprendė, kad turime orientyrą – sprendimai būtų priimami, kai papildomos ir įvairios priemonės taikomos, kai šalyje būtų pasiekta asmens sveikatos priežiūros įstaigose 300 COVID–19 lovų užimtumas“, – sakė jis.

Ministras teigė, jog tai bus indikatorius, kad jau reikia priimti atitinkamus sprendimus. Išskyrė jis ir 5 kryptis, kuriomis bus veikiama.

„Protokole mes dabar norime susikoordinuoti savo veiklas. Yra 5 tokios kryptys, kurios buvo aptartos. Pirma kryptis – su Vyriausybės kanceliarijos pagalba turime susiderinti būtinųjų kontaktinių veiklų sąrašą, jų ryšį su Galimybių pasu, turime aptarti jo ryšį su ES skaitmeniniu pažymėjimu.

Antras dalykas – sutarėme, kad iki tam tikros datos pateikiame pasiūlymus Vyriausybei dėl darbo ir veiklos sričių, to sąrašo išplėtimą. (…) Tada du dalykai susiję su žmonių užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo turiniu – turime pasiūlyti dėl sveikatos patikrinimų ir jo finansavimo. (…) Atitinkamai ketvirtas dalykas – kokių profesijų darbuotojams yra privaloma (vakcinuotis, aut. p.). Ir penktas dalykas susijęs su ligos, nedarbingumo išmokų mokėjimu ir nemokėjimu“, – 5 kryptis Vyriausybės pasitarime pristatė A. Dulkys.

Arūnas Dulkys

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog 300 COVID–19 lovų riba, kada jau reikia imtis priemonių, per vėlus – veiksmų Vyriausybė turėtų imtis anksčiau. Anot jos, numatant, kad bus pasiektas 300 riba.

„Jau kai yra 300, tai jau bus ir 400. Manau, kad protokole reikia fiksuoti, kai mes matome artimoje perspektyvoje šį skaičių pasiekiant“, – siūlė ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, jog Registrų centras žada, kad nuo rugpjūčio 4 dienos Galimybių pase turėtų atsirasti ir antikūnų testai.

A. Dulkys taip pat patikino, kad jau yra pasiruošta „pašalinti galimybę“ nemokamai testuotis siekiant gauti galimybių pasą, bet patys sprendimai bus priimti vėliau. Jis taip pat informavo, kad tam dar turi būti įvertinta ir lietuviškojo galimybių paso bei jo reikalavimų sąveika su ES skaitmeniniu pažymėjimu.

Galimybių paso reikalavimas nebus taikomas tik kai kurioms kritinėms veikloms, kurias detalizuojantį Vyriausybės nutarimo projektą Sveikatos apsaugos ministerija įpareigota parengti iki rugpjūčio 2 dienos.

Delfi primena, kad per praėjusią parą Lietuvoje buvo nustatyta 337 nauji atvejai, paskutinį kartą toks naujų atvejų skaičius buvo fiksuotas maždaug birželio mėnesio pradžioje.

Visa Lietuva jau patenka į geltoną COVID–19 zoną, 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenka 80,4 atvejo, teigiamų tyrimų dalis – 2,4 procento. Į raudonas COVID–19 zonas jau pateko daugiau nei dešimt šalies savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (342)