Pagal dabartinę tvarką, kai ES šalyse dviejų savaičių sergamumo koronavirusu rodiklis viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, iš šių valstybių į Lietuvą gali grįžti tik lietuviai, o užsieniečiams atvykti draudžiama.

Tokia tvarka taip pat galioja Bendrijai nepriklausančiai Jungtinei Karalystei, Šveicarijai, Norvegijai, Islandijai ir Lichtenšteinui.

Jei ministrų kabinetas pritars Vidaus reikalų ministerijos parengtam siūlymui, visų šių šalių gyventojai galėtų atvykti į Lietuvą be apribojimų, tačiau jiems galiotų saviizoliacijos reikalavimai.

„Jei visiškai drausime, greitai atsidursime situacijoje, kai nieko neįsileisime į šalį“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Šiuo metu privaloma izoliacija taikoma visiems asmenims, grįžusiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis yra 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Nauja tvarka, be kita ko, taip pat galiotų dar kelioms mažosioms Europos šalims – Andorai, Monakui, San Marinui ir Vatikanui.

Privalomas testas

Lietuvos Vyriausybė nusprendė įvesti reikalavimą į Lietuvą norintiems atvykti užsieniečiams turėti neigiamą COVID-19 testą.

„Testą COVID-19 infekcijai nustatyti būtina bus atlikti toje valstybėje, iš kurios atvykstama, ir tas atsakymas turės būti neigiamas bei galiojantis 72 valandas“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį prieš posėdį sakė ministrė.

Jeigu susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų šalyje viršija 25, tada atvykstantiems privalomas testas. Taip pat jiems bus privalomos ir kitos saviizoliacijos sąlygos.

„O visi kiti reikalavimai bus privalomi esant Lietuvos teritorijoje“, – sakė ministrė.

Iš itin paveiktų ES ir Europos ekonominio bendradarbiavimo šalių grįžę lietuviai testą dėl koronaviruso taip pat turės privalomai atlikti Lietuvoje.

Testą bus privaloma atlikti per 24 valandas nuo atvykimo.

„Mūsų visiems piliečiams atvykti į Lietuvą galima visada. Jei valstybė paveikta koronaviruso infekcijos, privaloma registruotis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) registre ir laikytis saviizoliacijos sąlygų“, – posėdyje sakė R. Tamašunienė.

Skvernelis paaiškino motyvus

Premjeras Saulius Skvernelis po pirmadienį vykusio Vyriausybės posėdžio, kuriame buvo atsisakyta draudimo į Lietuvą atvykti itin koronaviruso paveiktų šalių piliečiams, paaiškino, kodėl buvo pakeista tvarka.

„Pasikeitė viena: buvo draudžiama iš tokių šalių atvykti į Lietuvą, dabar atvykti leidžiama, tik atliekamas testas, užsienietis turi atsivežti prieš 72 valandas atliktą testą ir vis tiek bus privaloma 14 dienų izoliacija. Tvarka sugriežtinta, tik ES ir jos ekonominės erdvės šalių sąrašo nebus“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Paklausus, ką daryti norintiems atvykti iš Lenkijos, premjeras tik pasikartojo, kad tvarka suvienodinta.

„25 atvejai 100 tūkst. gyventojui, nesvarbu, kokia tai valstybė, reikalingas testas ir izoliacija, o jei nuo 16 iki 25, tada tvarka tokia, kokia buvo, ji nesikeičia“, – teigė ministras pirmininkas.

Kaip anksčiau informavo Vyriausybė, kol nebus patvirtinta nauja tvarka, galios rugpjūčio 7 dienos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimai.

Karantino vaizdai iš Vilniaus oro uosto (nuotr. Martyno Jaugelavičiaus)

Pagal juos, be jokių apribojimų į Lietuvą atvykti galima užsieniečiams iš Jungtinės Karalystės, Slovėnijos, Lichtenšteino, Danijos, Vokietijos, Airijos, Slovakijos, Italijos, Graikijos, Norvegijos, Latvijos, Estijos, Suomijos ir Vengrijos.

Būtina saviizoliacija, atvykti užsieniečiams leidžiama iš Šveicarijos, Prancūzijos, Lenkijos, Kroatijos, Austrijos ir Kipro.

Atvykti užsieniečiams draudžiama iš Liuksemburgo, Rumunijos, Ispanijos, Belgijos, Bulgarijos, Maltos, Švedijos, Čekijos, Nyderlandų, Portugalijos ir Islandijos.