Vyriausybė pernai lapkritį buvo nusprendusi pagal išankstinę pirkimo sutartį įsigyti 1,5 mln. vakcinų dozių iš šių gamintojų, tačiau, kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, situacija nuo to laiko yra labai pasikeitusi: jau registruotos keturios kitų gamintojų vakcinos ir Europos Komisija, atsižvelgdama į tai, sumažino bendrą planuojamą įsigyti šios vakcinos kiekį.

„Taip pat šalims leista išstoti iš šios sutarties ir nebepirkti šio gamintojo vakcinų“, – teigia ministerija.

Jos duomenimis, Lietuva yra pasirašiusi sutartis dėl septynių vakcinų įsigijimo: 1,86 mln. dozių „AstraZeneca“, 0,7 mln. dozių „Janssen“, 1,38 mln. dozių „CureVac“, 0,5 mln. dozių „Moderna“ 9,3 mln. dozių „Pfizer“ vakcinos, 0,6 mln. dozių „Novavax“ vakcinos ir 0,37 mln. dozių „Valneva“ vakcinos.

Dalis šių vakcinų dar nėra patvirtintos Europos Sąjungoje.

Atsižvelgiant į tai, kad Lietuva yra užsitikrinusi pakankamą vakcinų kiekį, o „Sanofi“ vakcina yra panaši į Lietuvos jau planuojamą įsigyti „Novavax“ vakciną, šios vakcinos vystymas atsilieka nuo kitų gamintojų, nuspręsta jos neįsigyti.

Statistikos departamento duomenimis, iš viso Lietuva yra sulaukusi daugiau nei 4,151 mln. skiepų dozių, iš jų sunaudota daugiau kaip 2,914 mln. dozių.

Nepanaudota šiuo metu apie 1,237 mln. vakcinos dozių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)